AK Parti Samsun milletvekili aday adayı Prof. Dr. Bekir Parlak, Samsun'da mevcut olan potansiyellerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "24 yıllık devlet tecrübem ve planlama uzmanlığı birikimim, Samsun'un düğümlerini çözmeye ve yeni ufukları açmaya elverişlidir" dedi
Denge Gazetesi olarak AK Parti Samsun milletvekili aday adayı Prof Dr. Bekir Parlak ile "Sıradışı Söyleşi" gerçekleştirdik. Gazetemize oldukça samimi açıklamalarda bulunan Bekir Parlak, geçmişten günümüze birçok konuya dair değerlendirmeler yaptı.
DENGE: Kendinizi tanıtır mısınız?
Bekir PARLAK: 1965 Samsun doğumluyum. Babam Kavak annem Bafralıdır. İlk, orta ve liseyi Samsun'da bitirdim. Samsun İmam-Hatip Lisesi mezunuyum. 1983'de Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü mezunu oldum. 1990'da Yüksek Lisansımı "Samsun İl Özel İdaresi" üzerine tamamladım. 1989-1996 yılları arasında Samsun İl Planlama Uzmanı olarak çalıştım. Samsun'da "İmalat Sanayi Sektörünün Sorunları ve Gelişme Olanakları" adlı tezi Devlet Planlama Teşkilatı'na verdim.
1992-1993 yıllarında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde Akademik Danışmanlık yaptım. 1996-2000 yılların da Cumhuriyet Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı görevlerini yürüttüm. Doktoramı İl Yönetimi, Doçentliği Yerel Yönetimler ve Kentleşme Politikaları, Profesörlüğü Kamu Yönetimi dallarında aldım. Bu alanlar da yurt içi yurt dışı bilimsel eserlerim ve çalışmalarım var. 14 tane kitabım 100'e yakın yerli ve yabancı dergilerde makalem 10'un üzerinde uluslararası bildirim, 40'ın üzerinde ulusal bildirimim bulunmaktadır.
Ayrıca partimizin yerel ve merkez teşkilatların da danışmanlık, eğitmenlik ve proje yöneticiliği yapmış bulunmaktayım.
DENGE: Siyasete olan bakış açınız nedir?
PARLAK: Siyaseti milletimize, ülkemize ve yöremize asıl hizmet yolu olarak görüyorum. Kamuyu yönetip yönlendirecek karar ve politikalar alındığı mecradır. Siyasette kamu yararı ve ortak menfaat ön plana olmalıdır. İlkeli ve erdemli siyaset, her siyasetçinin şiarı olmalıdır. Devletin esas görevi, insanları özgürleştirme ve refahı yayma olmalıdır. Bir hükümet eline sanatı alarak siyaset bu esas amaçları gerçekleştirmeye yönelmelidir. Siyaset bir uzlaşma ve mutabakat yolu olduğu zaman, yöneticilere hizmet etmenin ulu bir anahtarı olacaktır. Ulusal ve yerel kaynakların dağıtımı adil ve dengeli olacaksa, bu siyaseti algılama ve uygulama şehrimizle, ona yüklediğimiz anlamla mümkün olacaktır.
DENGE: Türkiye ve dünya siyasetine nasıl bakıyorsunuz?
PARLAK: Türkiye'de siyasetin, yeniden dünya ve ülke gerçekleri doğrultusunda yorumlanması ve siyaset algınızın sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Zihni koordinatlarımızı iki ana eksene oturtmalıyız. Biri, ulusal ve yerel gereksinimlerimiz, diğeri global ve evrensel gerçeklilik. Bu koordinatların tam ortasına "insan"ı yerleştirmek durumundayız. "İmanı yaşat ki, devlet yaşasın" sözü, ulusal siyasetimize yön vermelidir diyorum. Türk siyasal hayatı zikzaklı dönemlerden ve istihzarsız dönemlerden sonra, yeni bir sürece girmiştir. Güven istihzarın hakim olduğu yepyeni bir tarzı siyaset dönemine giriyoruz. Yeni Türkiye'nin önünü yeni bir siyaset anlayışımız alacaktır. Bu dönem de en çok birlik
ve beraberliğe, kardeşlik ve dayanışma ruhuna ihtiyacımız var. Artık zihinsel dönüşümü gerçekleştirmenin zamanı gelmiştir.
DENGE: AK Parti'yi tercih etmenizdeki temel espri nedir?
PARLAK: Her şeyden önce yaptığım çalışmalarda yıllardır teşkilatın içindeyim. İl Başkanlığı Danışmanlığı yaptım. Belediye başkanlarına da danışmanlık yaptım. Genel Merkez'de sempozyumlara ve konumla ilgili istişarelere katılıyorum. Siyaset Akademisi, Yerel Yönetimler Akademisi'nde seminerler verdim. Dolayısıyla partimizin ilkelerini, amaç ve hedeflerini, ideallerini ve Türkiye'nin aydınlık geleceğine ilişkin öngörülerini ve projelerini iyi biliyorum. İstihzarlı ve büyük Türkiye'nin gerçek mimarları bu kadrolarda bulunmaktadır. Ülkemize ve onun
vizyonuna ve gücüne inanıyor ve güveniyorum. Ülke için siyaset yapılacaksa bu kadrolarla yapılmalıdır diyorum.
DENGE: Bir akademisyen, yatırım ve planlama uzmanı olarak Samsun için hedeflerimiz ve projelerimiz nelerdir?
PARLAK: Öncelikle Samsun'un il bütünlüğünde ek alınması ve ayrıntılı ve gerçekçi bir envanterinin açıklanmasını gerektiğini düşünüyorum. Samsun'un tarım, turizm, ticaret ve mobilya, tıbbi aletler, demir-çelik, gemi-teline inşaatı, tekstil ve inşaat alanlarında olmak üzere endüstri dallarında büyük potansiyelleri bulunmaktadır. Bu potansiyellerin, ortak akılla, iyi tasarlanmış ve fizibilite edilmiş projeleri hayata geçirmek, Samsunlu politakıcıların ve bürokratların elindedir. 24 yıllık devlet tecrübem ve planlama uzmanlığı birikimim, Samsun'un
düğümlerini çözmeye ve yeni ufukları açmaya elverişlidir. Hemşehirlerinin güven ve desteğiyle bu hizmeti yapmaya talibim.