Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, Türkiye'de ve Samsun'da var olan belli başlı sorunlardan bir tanesinin bıçaklar ve ateşli silahlar ile yaralamalar olduğunu savundu. Samsun Emniyet Müdürü Çelik, okulların tatil olmasına nazaran genç kesimin, arkadaşları ile beraber bir araya gelmeleri sonucunda, kendi içgüdüleri ile hareket ettiklerini ve istenmeyen kavgaların çıkmasına sebep olduklarını vurguladı. Çelik, meydana gelen bu kavgalar esnasında bıçak ve ateşli silahlar kullanıldığın da altını çizdi.
ACIMASIZ MÜCADELEMİZ TAVİZSİZ DEVAM EDECEK
Çelik, konuşmasında ele aldığı uyuşturucu konusunda Samsun'da benim gördüğüm kadarı ile o kadar yaygın bir uyuşturucu kullanımı söz konusu değil. Şimdiye kadar yapılan çalışmalara bakıldığı zaman, ortaya şunu koyuyoruz; organize olarak bu işi yapan kim varsa, bu tür toplam 8 organize çete çökertildi. İşlem yapılmış ve rakam itibarı ile aylık öğrenci bazında değil ama yaşı daha büyük olan insanlarımız bazında, yüzün üzerinde insana kullanıcı anlamında işlem yapıldı. Polisin bu anlamda yeterince çalıştığını ve jandarmanın kendi bölgeleri ilgili yaptıkları başarılı operasyonlar sonucunda her hafta içerisinde, yakalamalar ve tutuklamalar gerçekleştirdiğini biliyorum. Şimdi bu mücadelemiz acımasız ve tavizsiz şekli ile devam etmekte ve devam da edecek. Mümkün olduğu kadar da gençlerimizi uyuşturucu batağından korumaya ve uzak tutmaya çalışacağız dedi.
AİLELER ÇOCUKLARININ CEPLERİNİ KONTROL ETMELİDİR
Çelik, "Şahıs bir kavgada, bir yumruk vurmak ile bıçak vurmayı tercih ettiği zaman o insanın hayatı, geleceği, evi, ailesi mahvoluyor. Bir yumruk ile alacağı hırsı bıçakla alıyorsa çok üzücü durumlar meydana geliyor. Daha önce de ifade ettim, ben yanında bıçak taşıyanları çok yürekli olarak görmüyorum. Cebine bıçağı almış ve sokağa çıkmış. Ondan sonrada o korkaklığını bıçakla faaliyete dönüştürüyor. Kendi hayatını da karartıyor ve karşı tarafa da büyük zararlar veriyor. Önemli olan insanların birbirleri ile anlaşmalarıdır" ifadelerini kullandı.
BU BASİT BİR HADİSE DEĞİLDİR
Çocuklarda ki denetimin ailelerinden, okullarından ve öğretmenlerinden başlaması gerektiğini vurgulayan Çelik, Bu kısacası bir eğitim sürecidir ve bu eğitim sürecinde de bu düşünce her tarafa yayılmalıdır. Herkes bu olayı benimsemelidir. Bu basit bir hadise değildir. Bu çok ciddiye aldığımız bir hadisedir. Benimde görevime başladığımdan beri çok üzüldüğüm ve çözüm noktaları aramaya çalıştığımız ama gençlerimizi yakmadan, yıkmadan onları hayata kazandırarak hayatlarının mahvetmeden nasıl çözüm arayabilir diye perişan olduğumuz hususlardan bir tanesidir" diye konuştu.
155'E YAPILAN İHBARLAR SADECE ORADA KALIR
Belli bir yaşın üzerindeki insanların madde bağımlılığı konusundaki mücadelelerine son hızı ile devam ettiklerini vurgulayan Çelik, konuşmasının son bölümlerinde, Sokaklarımızda bazen, tiner ve alkol bağımlısı olmuş ve dağılmış ailelerden gelen çocuklarımız konusunda da vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz. Bu insanların tedavisi mümkünse eğer tedavisini yaptıralım. Sahip çıkılması gerekiyorsa, sahip çıkma ile alakalı el birliği edelim. Bizler bu kardeşlerimize sahip çıkmak zorundayız. Bizlere kendilerini rahatsız eden konularda ihbarda vatandaşlarımızın bulunmasını istiyoruz. 155'e yapılan ihbarlar sadece orada kalır. Sadece o ihbarınız bant kaydında kalır ve eğer çok önemli bir durum ise savcıya ulaştırılır. Bu konuya savcı gerek duyarsa, bu ihbarı araştırır ve o bilgide kendisinde kalır. Ben bile şimdiye kadar bu kadar çok konu ile karşılaştım ve hiçbir zaman kim bu ihbarı yapmış diye araştırmadım. Samsun halkı şunu bilsin, herhangi bir şahıs ihbar edildiği zaman, ismi bizde kalır ve sır gibi saklanır. Kendisinin bilgisi olmadan rızası alınmadan da hiç kimseye bildirilmez" şeklinde konuştu.
Tolga BİRGÜCÜ