Böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gören 89 yaşındaki ressam, gazeteci- yazar Fikret Otyam, Antalya'da yaşamını yitirdi. Otyam Antalya'da cemevinde düzenlenecek törenden sonra yarın Nevşehir'de Hacıbektaş ilçesinde İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Antalya'daki özel bir sağlık merkezinde 26 Ocak'ta girdiği diyalizden sonra mide kanaması geçiren Fikret Otyam Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Daha sonra Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan Otyam tedavisinin ardından taburcu edilmişti. Ancak önceki gece evinde rahatsızlanan Otyam kaldırıldığı hastanede saat 23.45'te yaşamını yitirdi.
CEMEVİNDE TÖREN
Fikret Otyam için vasiyeti üzerine bugün Antalya'da cemevinde tören yapılacak. Yarın Ankara Çankaya Belediyesi Kültür Merkezi'nde saat 12.30'da yapılacak törenin ardından aynı gün Nevşehir'de Hacıbektaş'ta toprağa verilecek. Eşinin vasiyeti üzerine Antalya'da Hacı Bektaş-ı Veli Cemevi'nde tören yapılacağını söyleyen Filiz Otyam, "Bana vasiyetiydi. 'Oradan kalkmak istiyorum' demişti. Hatta oraya hediye ettiği büyük bir resmi vardı. 'Onun önünden beni kaldırın' diyerek tembihte bulunmuştu. Yapacağı resimleri, yazacağı kitapları ve haftalık yazılarını düşünerek gitti" dedi. Evinde taziyeleri kabul eden Filiz Otyam, eşinin önceki gece hastalandığını, terlediğini ve tansiyonunun düştüğünü ifade ederek, ambulansla Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldüğünü söyledi. Filiz Otyam, "Acilde solunum makinesine bağladılar. Yoğun bakıma alındı. Solunum makinesine bağlanınca uyutuyorlar. Ondan sonra bizim için iyi olmadı" diye konuştu.
'KİTAP YAZMAK İSTİYORDU'
Eşinin 40 yıldır diyabet, 20 yıldır da böbrek hastası olduğunu belirten Filiz Otyam "Çok kapsamlı bir kitap yazacağım diyordu. Güneydoğu Anadolu'yu kapsayan, daha önce yazdıklarımın özeti olacak bir kitap yazmayı düşünüyordu. Hiç boş durmazdı" dedi.
BEDRİ RAHMİ'NİN ÖĞRENCİSİYDİ
Aksaray'da 19 Aralık 1926'da dünyaya gelen Fikret Otyam, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden 1953'te mezun oldu. Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'ndan resim dersleri alan Otyam, 1950'de Son Saat gazetesinde gazeteciliğe başladı. Cumhuriyet gazetesinde çalışan, köşe yazarlığı yapan Otyam'ın Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili röportajları ses getirdi. Otyam, yaptığı röportajlarını kitaplarında yayımladı. Aydınlık gazetesinde uzun süre haftalık yazıları yayımlanan Otyam, yaşamının son döneminde Antalya'nın Geyikbayırı köyünde resme ağırlık verdi.
KİTAPLARI: Hu Dost, 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra, Kara Sevdam Anadolum, Mayınlar Çiçek Açmaz, Mayınlı Topraklar Üzerinde, Kanlı Gömlekler, Adı Yemendir, Harran Koçaklaması, Can Arkadaş, Ceylanlar Suya İndi, Arkadaşım Orhan Kemal ve Mektupları, Pavli Kardeş, Ağlama Anam Şu Bizim Gazipaşa ve İsmet Paşalı Yıllar.