Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretimi Aralık ayında moral verdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Aralık'ta yüzde 25.2 oranında arttı. CNBC-e anketinde yüzde 15.7 arttığı tahmin ediliyordu. Üretimdeki yükselişte, çalışma günü sayısının önceki yıla göre daha fazla olması ve önceki yılın üretim seviyesinin zayıflığı etkili oldu. 2008 Aralık ayında kriz ve bayram tatili nedeniyle üretim seviyesi son derece düşüktü. Üretim madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 15.4, imalat sanayi sektöründe yüzde 28, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 10.9 arttı. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 33.2 ile ara malı imalatında görüldü. Diğer gruplar incelendiğinde, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 30.1, sermaye malı imalatı yüzde 28.5, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 22.5, enerji yüzde 10.1 oranında arttı. Takvim Etkisinden Arındırılmış Endeks 2009 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 artış gösterirken, Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Endeks bir önceki aya göre yüzde 0,7 artış gösterdi.
POZİTİF BÜYÜME UMUDU
Sanayi üretimi Ekimde yüzde 6.5 artış kaydetmiş, daha sonra Kasım ayında yeniden yüzde 2.2'lik düşüş göstermişti. Böylece yılın son çeyreğine ilişkin pozitif büyüme umutları da güçlenmiş oldu.
EN YÜKSEK ARTIŞ OTOMOTİVDE
İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının Aralık ayında, 2008 yılının aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde en yüksek artış oranı yüzde 85,3 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında görüldü. Bunu yüzde 45,7 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 44,7 ile plastik ve kauçuk ürünleri imalatı izledi. Derinin ve tabakanın işlenmesinde yüzde 41,8, başka yerde sınıflandırılmayan makine ve cihazların imalatında yüzde 39,2, tekstil ürünleri imalatında yüzde 36,2, kimyasal madde ve ürünleri imalatında yüzde 34,4, makine ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatında yüzde 34,3, kağıt hamuru, kağıt ve kağıt ürünleri imalatında yüzde 34,2, artış oldu. Üretim gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 19,5, giyim eşyası imalatında yüzde 13, ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatında yüzde 28,2, basım ve yayımda yüzde 29,2, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 4,2, metalik olmayan diğer mineral ürünleri imalatında yüzde 28, ana metal sanayinde yüzde 15, başka yerde sınıflandırılmayan makine ve teçhizat imalatında yüzde 24,1, tıbbi hassas ve optik aletlerle saat imalatında yüzde 11,2 ve mobilya imalatında yüzde 17,8 arttı.