SANDIKÇI İLE PAZAR SOHBETİ

Samsun Atakum İmam-Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Sandıkçı ile Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mehmet Hazinedar'ın "Proje İmam-Hatip" Lisesi'yle ilgili Pazar Sohbeti'ni siz okuyuculurımızla buluşturuyoruz.

-Sayın Sandıkçı, Atakum Anadolu İmam-Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği 10 değerli Üyesi ve siz Derneğin Başkanı olarak yaptığınız ve yapmakta olduğunuz çalışmalar hakkında biraz bilgi verir misiniz?
-Sayın Hazinedar, 2012 yılında, Atakum İmam-Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği olarak bir İmam-Hatip Lisesi yaptırma hevesiyle yola çıkıldı. Süreç devam ederken eski Bakan Suat Kılıç'ın Bakanlığı döneminde aktarılan kaynakla Atakent sınırları içerisinde 52 dönüm arazi üzerine 48 Derslikli 252 Yurt kapasiteli 2 Kapalı Spor Salonu, Uygulama Camii, Açık spor alanlarından müteşekkil şu anda bu inşaaat bitmiş olmasına rağmen henüz teslim alınmadı ve Resmi açılışı yapılmadı.

Atakent Demirkent sitesi arkasında yer alan Kompleks de Gündüzlü eğitim yapılacak. Kompleks teslim alındığında şehir dışından gelen ve hakedenler ücretsiz olarak eğitim alacaklar. Deneyimli eğitmen kadrosu ve test odaklı çalışma sistemi ile LYS – LGS öğrencilerinin ilk tercihi olarak Sekizinci sınıf öğrencileri için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavıyla okula giriş yapılıyor. Devlet Okulu olan Atakum İ.H.L 2013-2014 yılında TEOG'la tercih eden 70 öğrenci, Taban puan 406, Tavan puan 497,80 ile öğrenci kaydetti. Bu öğrenciler öğretime devam ediyor.
Önümüzdeki yıllarda taban puanın daha yukarılara çıkacağı tahmin ediliyor.

-İmam-Hatip Lisesi var, bir de Proje İmam-Hatip Lisesi var. Siz de Proje İmam-Hatip Lisesi'ni tercih edenlerdensiniz. Nedir bu "Proje İmam-Hatip" Lisesi?
-2007 yılında İstanbul Beyoğlu Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nde, Proje İmam-Hatip Lisesi Eğitimi başladı. 2014 yılına kadar Beyoğlu bir ilkti. 2014 yılında Türkiye Genelinde Eğitim Gönüllülerinin talebi ve teşviği ile 12 il de daha Proje İmam-Hatip Lisesi faaliyete geçti. Bunlardan birisi de Samsun oldu. Fiziki yapı olarak bu okulların en büyüklerinden birisi. 
Neden Beyoğlu örnek alındı derseniz; Proje kapsamına alındıktan sonra Beyoğlu LYS yerleştirmede (4 yıllık) başarı oranı %96. Bu okulların Sözel Eğitim verdiği insanların kafasında yer alırken, Sayısal anlamda da Türkiye'de örnek bir okul. Bu okuldan Sayısal Türkiye 13'üncüsü çıktı. Bu durum ve başarı grafiği açısından değerlendirme yaptığımızda Neden Samsun'da da böyle bir okul olmasın fikri doğmuş oldu.

-Proje İmam-Hatip Okulu ile ilgili biraz daha detaylı bilgi verir misiniz?
-Okulun 1 yılı hazırlık dönemi(Arapça) olmak üzere, 4 yıl, Hazırlık dönemiyle birlikte 5 yıl eğitim süreci vardır. Proje okulunun asıl gayesi, en az 2 Yabancı Dili ÖYS sınavında Lisans ve üstü seviyesinde eğitim vererek öğretmektir. Bunu yaparken "Dil yerinde öğrenilir" prensibiyle 400 saatlik Teorik dersi tamamen Yabancı Hocalar nezdinde tamamlayıp son 2,5 ayını Dilin Merkezi olan Ülkelerde(Yurt dışında) 2,5 aylık pratikle dil öğrenme kalıcı hale getirilmektedir. 

Dernek burada devreye girerek, bu hizmeti karşılamaktadır. Yabancı Hoca ve Yurt dışı eğitimi Eğitim Gönüllüleri ve hayırseverlerin katkısıyla yapılmaktadır. 
Geldiğimiz süreçte, 400 saatlik Pratik Eğitim bitmiş, Öğrenciler Rehber Öğretmenler eşliğinde Ürdün'ün Başşehri Amman'a götürülerek 2,5 aylık dil eğitimini görecekler. Nisan 1 tarihinde Ürdün'e uğurlanacaklar. Daha önce de bahsettiğim 70 Öğrencinin 46'sı Kız, 24'ü Erkek öğrenci. Amman şehrine sadece Erkek öğrenciler gidecek. Ürdün'ün seçilmesi ise, Arapça dili birçok Arap Ülkesinde farklı şekillerde konuşuluyor. En yalın ve sade dil ortamı Ürdün'de olduğu için Ürdün seçildi. Daha sonra İngilizce 1'nci sınıfta aynı şekilde Yurt dışı programıyla tamamlanacak. 
Hazırlık döneminde, Lise 1 nci sınıfta, Arapça, İngilizce Yabancı Dil Eğitimi tamamlanmış oluyor.

-Atakum İmam-Hatip Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin okulun yapımı dışında ne gibi faaliyetleri var?
-Dernek Yönetimi her ay düzenli olarak öğrencilere burs vermekte, sosyal faaliyet anlamında da panel, sempozyum, seyahat gibi aktivitelerle öğrenciler destekleniyor. Dernek Yöneticilerinin muntazam aylık ödemeleri ve Hayırseverlerin katkısıyla dernek bu hizmetlerin altından kalkıyor.

-Son olarak konuyla ilgili ne söylemek istersiniz?
-İmam-Hatip Okulları Yaptırma ve Yaşatma Derneklerine, Özelde de, Atakum İ.H.L. Yaptırma ve Yaşatma Derneği'ne bizlerin ve hayırseverlerin dışında, Siyasetçilerin, Milli Eğitim'in, Derneklerin ve Vatandaşların daha doğrusu Samsun'un sahiplenmesi lazım. 

-DENGE Gazetesi olarak, yapmış olduğunuz bu görevin hayırlara vesile olmasını diliyor, çağrınıza icabet edilmesi temennisiyle, yolunuz açık olsun diyoruz.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri