Havadan 110 milyon TL YEDAŞ'a
'AKP iktidarı döneminde çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle bu soygun bir de legal hale getirildiğini' öne süren Erdoğan, sdece, Samsun'un da içinde bulunduğu Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Bölgesinin 1.5 milyon adet abonesi olduğuna dikkati çekerek, bu abonelerden her ay Çalık A.Ş tarafından haksız yere 9 milyon TL para alındığını, bu haksız kazancın yıllık karşılığının ise yaklaşık 110 milyon TL'ye denk geldiğini söyledi.
ESM, yargıya gidecek...
Türkiye'de toplam abone sayısının 28 milyon adet olduğunu ifade eden Erdoğan, "Türkiye genelinde elektrik dağıtım şirketleri bu yolla vatandaştan haksız yere yılda 2 milyar TL yani 1.2 milyar dolar para tahsil etmektedir. Bu vurgunun, vatandaşa karşı yapılan bu soygunun sonlandırılması için sendikamız tarafından hukuki süreç başlatılacaktır. Vatandaştan haksız yere alınan yapılan bu tahsilatın iptali için konunun yargıya taşınmasını sağlayacağız. Yargının bu haksızlığa dur diyeceği inancıyla sendikamız adına tüm halkımıza saygılarımızı sunuyoruz"
Çalık YEDAŞ bilgi vermedi...
2008 yılı verilerine göre Samsun, elektrik kaçak, kayıp oranı yüzde 8.1'le , 55'nci sırada yer alırken bu oran 2010'da yüzde 9'lara çıktı. YEDAŞ özelleştikten sonra Samsun'daki kayıp kaçak oranı ise meçhul. Çalık Enerji yetkilileri her nedense bu konuda bilgi vermedi.
Elektrik Mühendisleri Odası eski Başkanı Metin Telatar, Türkiye'de enerji piyasasında yaşanan özelleştirme sürecinde, EPDK'nın bu kayıp ve kaçağı halktan almaya yöneldiğini belirterek, "Böylece kayıp ve kaçak elektrikler Türkiye'nin tamamına yayılarak çıkartılıyor" dedi. Bu uygulama çok eski bir uygulama olmadığını ifade eden Telatar, "Özelleştirme sözleşmelerinde her firma kayıp oranını belli bir orana kadar çekmeyi taahhüt ediyorlar ve bunu yıl yıl yerine getirmek zorunda. Kayıp kaçak oranları aşağı çekilirse faturalar insanlara az yansımış olacak" diye konuştu. Elektrik fiyatlarını Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK)'nın belirlediğini ancak ihaleleri alan her şirketin 5 yıl sonra elektrik fiyatlarını kendilerinin belirleyeceğini ifade eden Telatark, "Kayıp kaçak oranlarını nasıl uygulayacakları da meçhul. Bundan sonra vatandaş elektrik dağıtımı özelleşti, kaliteli hizmet alırız rekabet olursa ucuz olur diye sevinemeyecek. Çünkü elektriği daha pahalı kullanacağız". Haberler her gün devam etmekte bu ne kadar istikrarsız çalışma ki ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar. Kamudayken ne elektrik sıkıntısı vardı nede elektrik kesilmesi sıkıntısı bu kadar sıklıkla yaşanmaktaydı. Özel şirketlerde bu kadar sıkıntı yaşanacaksa devletimiz bu kurumu neden sattı? Bu sorunun yanıtını bence çok yakınan AKP'nin 17 ilçe başkanları ve Samsun ile başkanı vermelidir. 17 AKP ilçe başkanı YEDAŞ Genel Mdürü ve diğer yetkililerden bunun hesabını sormalıdır. Çünkü özelleştirmenin ardında çok sıkı duran şahıslar kendileridir. Evet sevgili okurlarımız haberleri okudunuz ve bundan sonra özelleştirilecek kamu kurum ve kuruluşlarımızın özelleştirilmemesi için içinde çalışanlarına hep birlkte destek olmalıyız. En verimli olacakları süreçte kamu kuruluşlarından sırf özelleştirmelerden dolayı emekliye ayrılan arkadaşlarımız şimdi evlerinde pineklemekten başka bir şey yapamıyorlar. Buda AKP hükümetinin ne bulursa babalar gibi satmasından kaynaklanmaktadır. Halende satmalara devam etmekteler.