İşlerini büyütmek için bankadan kredi isteyen Samsunlu saz ustası Murat Ak,yaptığı işin meslek tüzüğü olmaması nedeniyle olumsuz yanıt aldı. Avrupa'da telli müzik aletleri yapımcılarının sanatçıyla eşdeğer görüldüğünü belirten Ölmez, " Türkiye 'de yaptığımız işe meslek olarak bile bakılmıyor.
MESLEK OLARAK GÖRÜNMÜYOR
Samsun'un İlkadım İlçesi Gazi Caddesi sokağında el emeğiyle bağlama tamiri ve aynı zamanda üretimini yapan Murat Ak, işlerini büyütmek ve biriken borçlarını kapatmak adına bankaya 20 Bin TL'lik kredi başvurusu talebinde bulundu. Ancak bağlama ustası olan Ak'ın kredi başvusuru meslekten dolayı kabul görmedi.
2 BİN YILLIK TÜRK KÜLTÜRÜ
Ak,'Daha seri üretim yapabilmek ve istihdam sağlamak amacıyla kredi talebinde bulundum" derken, çok küçük yaşta aradığı sazı bulamadığı için kendi sazını yapmaya karar verdiğini anlattı. Dünyanın diğer Ülkelerinde benim yaptığım iş bir sanatçıyla eşdeğer görülüyor. Telli çalgı yapanlara orada 'Luthier' (Telli müzik aletleri yapımcısı) denilirken, bizde 'saz ustası' kullanılıyor. İsmin herhangi bir önemi yok. Ancak, yaptığımız iş meslek olarak görülmüyor ve 2 bin yıllık Türk kültürü olan saz ve bağlama yapan kişilere değer verilmiyor.''dedi.
KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKILSIN
Bu işi yapan kişi sayısının az olması nedeniyle kendi adlarına meslek odası açma şansları da olmadığını kaydeden Ak "Hayalim, Türkiye 'nin kültürel değeri olan çalgılı aletlerini, yurt dışına daha iyi tanıtabilmek ve pazarlamak. Ancak bu hayalimi gerçekleştiremiyorum. Bağlama Türk kültürünün en önemli unsurlarından biri olarak gösterilip anlatılıyor, ama bunu ortaya çıkaran kişiler unutuluyor. Bize değil, kültürümüze sahip çıksınlar" diye konuştu.
Bekir DURAN