Sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, haddinden fazla sigara, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubat içmek, alkol kullanmak veya bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide ülserini doğuran nedenler arasında yer alır. Mide ülserinin ilk aşamasında teşhis edilip, tedaviye başlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Medline Acil Operasyonlarından Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, mide ülserinde yapılan yanlışlar ve ağrılarla nasıl başa çıkılacağı hakkında bilgi veriyor
MİDE ÜLSERİ
Gastrik ülser olarak da adlandırılan mide ülseri, midenin iç kısmında sancıya sebep olan yaralı bölgedir. Midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya mide ülseri denir. Midenin iç kısmında mukusu üreten hücrelerden oluşan bir tabaka bulunur. Mukus, mideyi mide asitlerinden ve sindirim sıvılarından korur. Bu koruyucu tabaka zarar gördüğü zaman ülser ortaya çıkar.
Mide ülserinin semptomları nelerdir?
Özellikle karnın üst orta taraflarında meydana gelen kemirici ve yanıcı ağrı
Mide ekşimesinden kaynaklanan göğüste yanma
Mide bulantısı
Antasit (mide asidini azaltıcı) içeren bir şey yendiğinde ya da içildiğinde geçebilen ağrı
Yemeklerden birkaç saat sonra veya yemeklerden önce artabilen ağrı
Geceleri sizi uyandıran ağrı
NASIL TEDAVİ EDİLİR
Tedavilerin amacı ağrıyı azaltmak, ülseri iyileştirmek ve komplikasyonları önlemektir. Tedavi ülserin tekrar nüksetmesini engeller. Eğer belirtiler ciddiyse ya da kanama gibi önemli komplikasyonlar varsa tedavinin ilk aşamasında hastanede kalmak gerekebilir.
Bazen yeni ülserleri engellemek için ilaç alınabilir; 12 hafta süreyle antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Asidi azaltmak için 6 hafta süreyle ilaç alabilirsiniz. Yeni ülserlerin ortaya çıkmasını engellemek için ise aylarca ilaç kullanmak gerekebilir.
Mide ülserinin sebepleri;
Mide ülserlerinde en çok görülen sebeplerden biri olan Helicobacter pylori (H. pylori) denilen bakterinin bulunması
Midenin iç kısmının mide asitlerine olan dayanıklılığının azalması
Mide asidinin fazla üretilmesi
Mide ülserleri şu kişilerde daha fazla görülür;
Sürekli iltihap önleyici ilaçlar alanlarda
Sigara içenlerde
ÜLSERİ OLAN BUNLARI TÜKETMESİN
Alkollü içecekler, hazır meyve suyu, çay, kahve, kakao, boza, limonata, kola, gazoz, yağda kızartılmış yumurta, kurubaklagiller, hazır çorbalar, et suyuyla yapılan çorbalar, kızartmalar, baharatlar, ketçap, salça, turşu, hardal, soğan, sarmısak, salamura gıdalar, sosis, sucuk, salam, çikolata, kurutulmuş meyveler, margarin, çiğ sebzeler, kabuklu soyulmamış taze ve ham meyveler.