Üreticiler dalında kalan narenciyeyi, tarlalarda ekili bulunan maydanozu yok pahasına satacak yer arıyor.
Suudi Arabistan, Suriye, Irak ve Ortadoğu ülkelerine yaş sebze ve meyve ihracatı yapan Hataylı üreticiler bu bölgelerde yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ürünlerini satamıyor. Hükümetin kendilerine destek vermemesi halinde girdi maliyetleri nedeniyle zor bir yıl geçireceklerini söyleyen üreticiler, iç pazarın kısırlığından şikâyetçi.
Türkiye'de maydanoz üretiminin yüzde 40'ını elinde bulunduran Hatay'da üreticiler hasadına başlayacakları maydanozları tüketecek alan arıyor. Romanya'dan Singapur'a ve hatta Ortadoğu ülkelerine önceki yıllarda maydanoz gönderen Samandağlı üreticiler bu bölgelerde yaşanan kaos nedeniyle dara düştü. Kapanan gümrük kapıları ve artan maliyetler nedeniyle bu yıl herhangi bir kazanç elde etmek bir yana satışlarla sadece maliyetlerini karşılamak isteyen üreticiler destek bekliyor.
75 dönümlük araziye maydanoz ekimi gerçekleştiren Ahmet Çelik (45), içerisinde 14 demet bulunan bir bağ maydanozun bu yıl tarladan çıkış fiyatının 0,75 kuruş olduğunu söyledi. Çelik, organik olarak yetişen maydanozları önceki yıllarda özellikle Irak, Suudi Arabistan ve Suriye'ye gönderdiklerini ancak yaşanan savaş ortamı nedeniyle bu yıl bu satışı gerçekleştiremediklerini söyledi.
Yılda sadece 4 hasat gerçekleştirdiklerini anlatan maydanoz üreticisi Çelik, kapanan sınır kapıları nedeniyle ürünlerin iç piyasada kalmasından şikayet etti. Maydanoz, narenciye, patlıcan, domates gibi ürünlerin iç piyasanın tüketebileceğinin üzerinde ekimin gerçekleştiğini anlatan Çelik şöyle konuştu: "Türkiye bu kadar ekilen sebze ve meyveyi tüketemez ki. Geçen yıl Irak'a olan ihracatımız süperdi. Ama bu yıl daha olmadı. Narenciye, patlıcan ve domates içinde geçerli. İlacımız pahalı, yevmiyeler yüksek."
200 TON NARENCİYE TELEF OLACAK
Çeşitli ülkelere narenciye ihracatı yapan üreticilerin de durumu farklı değil. Türkiye'nin narenciye üretimine önemli bir kapasiteye sahip Hatay'da da narenciye dalında kaldı. 200-300 ton arası narenciyenin satılamamasından kaynaklı dalında telef olacağını söyleyen üreticiler, yetkililerden destek bekliyor.
Hatay'ın Samandağ ilçesinde neredeyse tüm narenciye bahçelerinde manzara aynı. Kapanan sınır kapıları ve Ortadoğu'da yaşanan savaşlar nedeniyle iç piyasaya mahkum kalan mandalina üreticilerinin çoğu hasada bile başlamamış durumda. Binbir emek ve masraf yaparak yetiştirdikleri ürünlerin dalında telef olacağını anlatan narenciye üreticisi Salim Fırıncıoğulları (60) 25 kuruşa dahi müşteri bulamamaktan şikayetçi.
Yetiştirdikleri ürünlerin 200 tonunun dalında kalarak telef olacağını söyleyen Fırıncıoğulları, "Hükumetimiz bizlere yardım etsin, bizim yapacak bir şeyimiz kalmadı, malımız dalında kalarak çürüyecek. Kapılarımız kapandığı için ihracat yapamıyoruz. Ürünlerimizi yurt içine gönderirsek hiçbir şey satılmıyor, dalından yirmi kuruşa alınan ürün tezgahta 1 liraya satılıyor. Olan biz çiftçilere oluyor. Kapılarımız kapanmadan önce Suriye, Irak, Arabistan gibi ülkelere ürünlerimizi ihraç ediyorduk, şimdi bir kilo bile gönderemiyoruz. Kapılarımız açıkken malımız dalında hiç kalmıyordu ama şimdi yarısından fazlası dalında kalarak telef oluyor, üreticiler olarak maliyetimizi çıkartamıyoruz." dedi. CİHAN