ŞEFFAF ZEMİN

Vedat Atıcı'nın kaleminden Gaziosmanpaşa...Adı yıllardan beri kötü olaylarla anılan Gaziosmanpaşa Mahallesi, insanların kafasında oluşan bu kötü imajı gidermek adına muhtarı ve halkı el ele verip çalışmalarını aralıksız sürdürüyor

Samsun'un Canik İlçesinde bulunan Gaziosmanpaşa Mahallesi, (eski adı Cezaevi) yıllardır kötü şöhretiyle ün salmıştı. Oluşan bu kötü imajın, insanların kafasından giderilmesi adına çalışmalar yapan Gaziosmanpaşa Mahallesi Muhtarı Osman Yüksel "Elimizden gelen gayreti göstererek mahallemizin gerçek yüzünü tüm Samsunlulara göstereceğiz" dedi.


"Biz bu durumu haketmiyoruz" diyen ve 4 yıldan beri muhtarlık görevini sürdüren Osman Yüksel, "Ben doğma büyüme bu mahalleliyim. Bana trilyonları verseler buradan taşınmam. İddia ediyorum, buradaki komşuluk, buradaki arkadaşlık, dostluk Samsun'un hiçbir mahallesinde yoktur. Eski dönemlerde yaşanan olaylar mahallemizin adını karalamıştır. 1980 öncesi yaşanan olayların, bu kötü şöhretin kazanılması anlamında payı büyük. O dönemlerde mahallemiz, çok çalkantılı olaylar yaşadı. Ama sadece bizim mahallemiz değil, tüm Türkiye o buhranlı dönemi geçirdi. Şimdi Allah'a şükür ülkemizin genelinde olduğu gibi mahallemizde de bu tür olaylar yok denecek kadar az" diye konuştu.

KÖTÜLÜKLERİN ANASI CEHALET
Mahalle halkının eğitim seviyesinin yükseltilmesi adına Canik Belediyesi'yle koordineli olarak yürüttüğümüz çalışmalarımız devam ediyor diyen Yüksel, "Bu amaçla üniversiteden hocalarımızı davet ederek mahallemizde bulunan okullarımızda, kahvelerde eğitici programlar düzenliyoruz. Biz biliyoruz ki, bütün kötülüklerin anası cehalet. Programlarda özellikle öne çıkardığımız konuların başında uyuşturucu ve aile yapısının önemi. Bizim buralar, yeni yeni gelişmeye başlayan yerler. Daha düne kadar buralar kırsal bölgeydi. Burada bulunan insanların hayata küsme, hayattan ilişiğini kesme durumları var. İnsanlar, bırakın kitap okumayı; akşam olduğunda dünyada neler olup bittiğine dair haber bile izlemiyorlardı. Bu tip insanlar topluma adaptasyon aşamasında zorluk yaşıyor ve ileriki dönemlerde problemli bir vatandaş olarak karşımıza çıkıyor. İşte burada devletimizin devreye girmesi ve yeni yetişen jenerasyona sahip çıkması gereklidir" ifadesini kullandı.

OLAYLARI YAPANLAR DIŞARIDAN GELENLER
Mahallede yaşanan asayiş olaylarına da değinen Yüksel, "Mahallemiz, varoş kesimleri de içerisinde barındıran Samsun'un en kalabalık mahallelerinden biri. 26 bin nüfusa sahibiz. Samsun'un diğer mahallerinde de olduğu gibi bizim mahallemizde de olaylar çıkıyor. Ama nedense insanların kafasında Gaziosmanpaşa Mahallesi, devamlı kavgaların olduğu, uyuşturucu satanların serbestçe gezdiği bir mahalle gibi algılanıyor. İşin garibi bu tür olayları yapanlar da sonradan bu mahalleye yerleşmiş, kiracı olarak bu mahallede yaşayan insanlar. Bizim kimseyle bir alıp veremediğimiz yok. Elbette insanlar gelecek, taşınacak; bu vatan hepimizin. Ama kimsenin başkasının huzurunu bozmaya hakkı yok. Ben muhtarlığım dönemi itibariyle hiçbir zaman hizmet noktasında ayrım gözetmedim. Herkese eşit şekilde muamele etmeye çalıştım diyerek adil yönetim vurgusunda bulundu.

EN BÜYÜK SIKINTIMIZ, İMAR PROBLEMİ
"Samsun'un genel sıkıntısı olan imar problemi burada da yaşandı" diyen Yüksel "Aslında 30 sene önce bitmesi gereken bu işler 6 sene önce yapılabildi. Bunun neticesinde bizim mahallemiz gelişemedi, kırsal kesim haline geldi. En önemlisi şehir merkezinde bulunan insanlar buraya ikinci sınıf muamelesi yaptı. İş adamlarımız, toplumda öne çıkan insanlarımız Canik Bölgesini ikinci sınıf insanların bölgesi olarak gördüler. Son 4-5 yıldan beri burada değişen çok büyük şeyler var. Belediye Başkanımız Osman Genç'in bu konudaki çalışmaları tartışılamaz. 2004 yılında başlatılan hizmet atağından sonra Canik'te çok büyük değişimler yaşandı. Canik Bölgesine yapılan yatırım tutarı 35 Milyon YTL'yi geçmiş durumda. Bu durum, zincirin bir halkası gibi birbirini tetikleyen olaylar. Bakıyoruz belediye başkanımız çalışıyor, bir şeylerin uğraşını veriyor; biz de bu sefer muhtarlar olarak elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Geçmişte insanlar, Canik dedikleri zaman orası Cezaevi, çöp istasyonunun ve mezbahanenin bulunduğu yer gibi küçültücü ifadeler kullandılar. Biz halk olarak yıllarca bunun rahatsızlığını içimizde yaşadık, ama bundan sonra hep birlikte göreceğiz Canik, hak ettiği yeri bulacak" şeklinde konuştu.

UYUŞTURUCUYA SAVAŞ AÇTIK
Gaziosmanpaşa Mahallesi'nin uyuşturucu ticaretiyle uğraşanların adıyla özdeşleştirilmeye çalışılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Yüksel, "Günümüzde uyuşturucunun girmediği yer kalmadı. Duyumlarımıza göre bu işle uğraşanlar Terme'de, Çarşamba'da yetiştirdiği uyuşturucuyu satmak üzere Samsun'a getiriyorlar. Bunu emniyet güçlerimiz de biliyor. Ama onların da bir yerde eli kolu bağlı. Çünkü esrar maddesini içmenin bir cezası yok. Adamın üzerinde yakalanıyor içiciyim diyor, serbest kalıyor. İşin aslı sivrisinekle uğraşmak yerine bataklığı kurutmak lazım. Son iki yıldan beri sağ olsun Emniyet Müdürümüz Mustafa İlhan, canla başla uyuşturucuyla mücadele ediyor. Ben Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde muhtar olduğum sürece benim de ferdi olarak mücadelem devam edecek. Ben bu yola baş koydum. Bilmem nereden getirdikleri uyuşturucuyla benim çocuklarımı zehirleyecekler ben muhtar olarak bir şey yapmayacağım, olacak şey değil" diyerek tepkisini dile getirdi.

KOKAN DERE TEMİZLENMELİ
Eski çöp istasyonunun bulunduğu Yılanlıdere'den itibaren mahallenin tam ortasından geçen derenin pislik kokusu yaydığını vurgulayan Yüksel, "Bir türlü bu kuyudan kurtulamadık. Artık, Büyükşehir Belediyesi ya da DSİ'nin bu sorunu çözmesini istiyoruz. Mahalle sakinlerimiz sokaklarda gezerken burunlarını tıkayarak geziyor. Bunun çözümlenmesi gerekli" dedi.

GENEL Haberleri