Şehrin göbeğindeki yüzkarası
Samsun'un 19 Mayıs ilçesindeki şu anda özelleştirilmesi gündemde olan Ballıca Sigara Fabrikası'nın 1997 yılında faaliyete geçmesiyle boşaltılan ve o günden beri atıl bir şekilde ve harabe görünümüyle şehrin yüzkarası olan eski Tekel Fabrikası binalarının değerlendirilmesi istendi.
"SAMSUN'A YAKIŞMALI"
Fransızlar tarafından 1800'lü yılların sonunda yaptırılarak işletilen ve tarihi özelliğinden dolayı yıkılmasına izin verilmeyen binalar, harabe görünümüyle tepkilere neden oluyor. Daha önce Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne 49 yıllığına kiralanan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın, yatırımcıların katkısıyla restore ettirip 5 yıldızlı otel yaptırmak istediği eski Tekel binalarının Samsun'a yakışır hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
"TURİZME KAZANDIRILMALI"
Şehrin merkezinde ve çok geniş bir alanı kaplaması dolayısıyla Samsun'a yakışmayan bir görünüm arz eden binaların daha önce Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Tanyeri tarafından turizm kompleksi haline getirilmesi istenmişti. Tanyeri, "Bu binalar turizmimiz için Samsun'un en ideal noktasındadır. Ancak bu haliyle değil. Bu binaları Samsunlu'nun gurur duyacağı hale getirmeliyiz" demişti. Başkan Yılmaz ise, Samsun'u güzelleştirmek yolunda atacakları adımlardan birinin de eski Tekel binalarının restorasyonu olduğunu kaydetmiş, "Bu binanın onarımı önceliklerimiz arasındadır. Binayı tarihi özelliği olduğu için yıkamıyoruz. Bunun için restorasyon yapmak durumundayız. 15-20 trilyon liralık bir yatırımla bu binalar çok güzel gelir getiren özelliğe kavuşturulabilir." açıklamasını yapmıştı.
GELİŞME SAĞLANAMADI
Geçmişte, iş adamlarının eski Tekel binalarını görmesini ve yatırım yapmasını sağlamak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da yardım isteneceği kaydedilmişti. Ancak aradan geçen 3-4 yıllık süre zarfında bir gelişme sağlanamadı. Fırtınalarda uçan kiremitleriyle halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden, çürümüş tahtaları ve dökülmüş tuğlalarıyla her an yıkılacakmış gibi duran eski Tekel binalarının yıkılmasının dahi düşünülmesi gerektiği vurgulandı. Eski sigara fabrikası binalarının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun korumasında olduğu bilinirken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu binaları ziyaret etmesi de istendi. Bakan olduktan sonra Karadeniz Bölgesi'nin gerek kültür gerekse turizm açısından değer kazanacağı inancı yaygın olmasına rağmen bugüne kadar böyle bir adım atmayan Bakan Günay'ın köhne yapıyı görmesi gerektiği vurgulandı.
BAKAN GÖREVE
"Nostalji" kelimesinin ardından eski Tekel binalarını seyreden ve şehrin önünü tıkayan yapının "Tarihidir" diye yıkılmasını engelleyen kesimlere, "Taşın tarihi mi olurmuş?" diyenler, bunun kararını Bakan Günay'ın vermesini istedi. Tarih denildiğinde bir dizi değerler zinciri olması gerektiği vurgulanırken, "Kiremitin, taşın, tuğlanın, sıvanın ve çürümüş tahtaların tarih olduğu nerede görülmüş? Bu binalarda hiçbir estetik yok. Restore edilmeye kalkılsa milyonlar yetmez. Bakan, 'Yok, Fransızların yaptığı bu bina tarihi eserdir' derse onarımını yaptırsın. 'Bunun tarihi değeri yok' derse de gerekli yasal düzenlemelerle ilgilensin. Samsun'un önünün açılmasını istiyoruz. Sürekli Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren Fransızları ve reji dönemini hatırlatmasının dışında hiçbir tarihi özelliği olmayan bu mezbelelik Samsun'a yakışmıyor" denildi. Binaların yıkılmasına karşı faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının ise bugüne kadar ikna edici bir açıklama yapmaması da dikkat çekici.