Türkiye’nin kuzeye açılan kapısı Samsun’da, turizm sektörünün büyük ihtiyaç duyduğu eğitimli insan talebinin karşılanması için proje hazırlandı.
Hazırlanan Yatırımın Arayüzü Gençler (YANG) projesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da onaylandı. Proje kapsamında ilk etapta eğitilecek 140 genç, turistik konaklama tesislerinde istihdam edilecek.
Tarihi, doğal ve kültürel zenginlik bakımından Karadeniz Bölgesi’nin büyük potansiyeline sahip olan Samsun, ilçelerinde sürdürdüğü yatırımlarla turizmdeki iddiasını güçlendiriyor. Yatırımların tamamlanmasıyla Milli Mücadelenin başkentinin, Türkiye’nin turizm gelirlerinden hak ettiği payı alması bekleniyor. İlçe ilçe hazırlanan projeler tek tek yatırıma dönüşürken, çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
Turizmin olmazsa olmazlarından konaklama tesisleri sorununu lüks otelleriyle geride bırakan Samsun’da hizmetler sektörü de gelişiyor. Özellikle sahil kesimlerinde kümelenen birçok kafeterya ve restoran markasının sayısı her geçen gün artıyor. Hizmete giren otel, restoran ve turistik tesislerin en büyük talebi ise eğitimli insan. Bu problemi çözmek için harekete geçen Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (SAMTAB), ‘Yatırımın Arayüzü Gençler (YANG) Projesi’ni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunmuştu. Yaklaşık 400 bin avro tutarındaki proje bakanlık tarafından onaylandı. Proje kapsamında İş-Kur’a kayıtlı 15-29 yaş arası çoğunluğu kızlardan oluşacak gençler, teorik ve uygulamalı eğitimlerle eğitilerek iş başı yaptırılacak.
Turizm sektörünün eğitilmiş insan ihtiyacının karşılanması yoluyla genç işsizlerin istihdamlarının arttırılmasının hedeflendiği Yatırımın Arayüzü Gençler (YANG) projesi ile Ayvacık Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde kurulan yeni tesislerin, il merkezindeki otellerin konaklama hizmetlerinin nitelikli eleman ihtiyacının karşılanacağı öğrenildi. Projeyle konaklama sektörünün talep ettiği ön büro, servis elemanlığı, aşçı yardımcılığı, kat görevlisi, kırsal turizm, tur animatörlüğü ve girişimcilik konularında eğitim verilecek.
Teorik ve pratik uygulamada vasıf elde eden 140 gencin turizm sektöründe istihdama hazır hale getirileceği projeyle, ilde girişimci potansiyelinin artırılması, eğitim alan gençlerin staj uygulamaları ile özel sektör deneyimi kazanmaları, istihdam piyasasına uyumları kolaylaştırılması, kamu-özel sektör ve STK işbirliği ile turizm sektörü istihdam piyasasında arz-talep tarafları arasında kalıcı işbirlikleri kurulması, konuklama sektörünün vasıflı eleman ihtiyacını karşılayacak insan kaynağı havuzu oluşturulması, eğitimleri ve stajlarını başarı ile tamamlayan en az 20 gencin yerel otellerde istihdamının sağlanması bekleniyor.
SAMTAB ve İl Mahalli İdareler Müdürü Mehmet Hayri Şen, YANG projesinin turizm sektörünün eğitimli insan talebinin karşılanması açısından büyük bir adım olduğunu söyledi. Şen, eğitimlerin ardından gençlerin istihdam edileceğini kaydetti.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise kentte hizmet sektöründe büyük gelişme yaşandığının altını çizerek, “Hizmet sektörünün büyümesi ve gelişmesi demek, kent sosyal hayatının ve konforunun artmasının yanında iş, aş demektir. Kafeterya ve restoran gibi hizmetler sektörünün gelişmesi, turizme dönük alt yapımızı da güçlendirmektedir. Şuan Karayolları kavşağı ile Kurupelit’e kadar olan o güzelim kafeterya tarzı tesisler, ileriye doğru da devam edecek. Bunu hep birlikte göreceğiz. Çünkü bu bir arz talep meselesi. Bizim şehrimizin turizm potansiyelini bunlar yükseltecektir. Yükselen bu turizm potansiyelindeki hizmet sektöründe şehrimizin insanları, çocuklarımız çalışacak. Geçimlerini buralardan sağlayabilecekler. Onun için girişimcilerimizi bekliyoruz. Şuan hizmetler sektörü bizden eğitimli insan talep ediyor. Biz de onların taleplerini karşılamak için proje hazırlattık. Proje onaylandı şimdi eğitimleri başlayacak. Eğitimler bitince de 140 gencimiz iş hayatına atılacak. Bundan daha güzel ne olabilir” ifadelerini kullandı.