Gezi parkında ki eylemler, başlangıç noktasından saptığı ve bir hak arama operasyonuna dönüştüğü kabul görse de , olayın aslını görmek için yaşanılanları iyi analiz etmek gerekmektedir. Hak arama dendiğinde ülke insanlarının çoğunluğunu karşılayacak bir oluşumun olması gerekirken, ülke genelinde % 1 bandını aşamayan grupların eylemlerde ön planda olmasının yanı sıra, yıkıp dökme görüntüleri, olayın kullanıldığı gerçeğini gözler önüne sermiştir.
Moğol'lar Orta Asya'dan, Anadolu'ya kadar yaptıkları yürüyüşte , casusluk tarihine geçen faaliyetlerle başarılarını destekliyordular. Hareket sahalarının içinde bulunan kalelere önceden ajanlarını sokar, Casuslar, tüccar kılığında girdikleri kalelerde, Moğol'ların büyük bir ordu ile bölgeye yaklaştıklarını, Ordunun gücünü ve direnmeyen kalelerdeki halkı ve askerleri bağışladığını yayardılar. Ordu kalenin kapısına dayandığında bazen savaşmadan kale teslim alınır ve halkı kılıçtan geçirilirdi. Günümüzde bu faaliyet sosyal medya tarafından yürütülmektedir.
Büyümek isteyen bir ülke üzerinde yaşamaktayız. Sadece cumhuriyeti dönemini ele alacak olursak sürekli baskılanmış, iç sorunlarla uğraştırılmış toplumu görmekteyiz. Fakat ülke enerjisi gereği büyümenin uğraşında , konumu nedeniyle de avantaj ve dezavantajlara sahip iken, bunları kullanmak istediğinde bir takım oluşumlar ile önü kesilmeye çalışılmaktadır. Olaylara dar alanda bakıldığında Moğol'ların izlediği yöntemi görürsünüz, fakat arkasındaki eli göremediğiniz için, hak arama adı altında yorumlamaya çalışırsınız tüm olayları.
Ağaç adı altında başlayan yaklaşımın, jop, gaz, orantısız güç, başbakanın sert uslubu diye şekilden şekile sokmaya çalışır, farkında olmadan emperyazlizme hizmet etmiş olursunuz. Olaylar ilk başladığına tansiyonu yükseltmek adına yapılan propagandalar kısaca şunlardı.
Panzerle ezilen kız çocuğunun öldüğü haberi, internet erişiminin devlet tarafından kapatıldığı ,istifa eden polisler, emniyet müdürünün görevden alındığı, gerçek mermi kullanıldığı, polislerin ilaçlı su ile göstericileri bayılttığı, eylemlerin 48 saat daha sürmesi halinde Anayasa mahkemesinin hükümeti düşüreceği, kısaca başlangıcı sağlam bir dayanağa bağlanamayan eylemin, provoke edilmesi sonucunda olay beklediği sonucu doğurmadığı gibi,oldukça yüksek bir tepkiye neden olmuştur
5 Haziran 1989 günü Çin'deki Tiananmen Meydanı'nda öğrencilerin başlattığı demokratikleşme hareketi sırasında çıkan olaylarda, tankların önünde duran gösterici ve sonradan takılan adıyla tank man,eylemin sembolü olmuştu.
Tüm bu olaylardan sonra sizce gezi eylemlerin sembolü kim yada hangi olay olmuştur. Polise küfreden vekil, iş makinesinin önüne kendini atan vekil, polise taş atan kadın, polise atmak üzre çantası taş dolu kırmızılı kadın, sapan kullanan yaşlı kadın, yakılan devlet araçlar, yakılan sivil araçlar,imha edilen banka şubeleri, sökülen kaldırım taşları, bira şişeleri,yakılan barikatlar, girilen cami, kesintisiz yayın yapan cnn, Atatürk kültür merkezine ve Atatürk heykeline asılan pankartlar veya Marks'ın, Mao'nun posterleri, yan yana poz verilerek açılan terörist başı ile Atatürk resimleri. Gaz yiyen masum eylemci, gaza gelmiş masum eylemci. Tomanın tazyikli su ile takla attırdığı eylemci. Hiç biri tank-man kadar etkili olmayacaktır. Çin'de insanların demokrasi arayışı, burda demokrasinin yok edilişi var.