İzmir'deki sivil toplum örgütlerinin başkanları ile Mövenpick Otel'de bir araya gelen Şener, burada yaptığı konuşmada, partisinin siyaset anlayışını anlattı.
Şener, belli kriterleri temsil eden insanlarla bir arada olduklarını, 10 aydır il ve ilçe örgütlerini oluşturduklarını, seçimlere hazır hale gelmeye çalıştıklarını dile getirdi. Partisinin, Türk siyasetinin içinde bulunduğu açmazlar nedeniyle ortaya çıktığını belirten Şener, ''Siyasetin eski yapısıyla devam etmesi ülkeyi felakete götürür. Bir ülkeyi güçlü kılacak iki temel faktör, insanlar ve kurumlardır. Siyaset kurumu o ülkenin kaderini belirleyecek ana etkendir. İşe siyasetten başlamak gerekir'' diye konuştu. ''Yeni siyaset, yeni dönem'' sloganı ile yola çıktıklarını ifade eden Şener, şunları kaydetti: ''Yeni siyasetin temel özelliklerinden birincisi geleneksel kavramlarla kendimizi tanımlamıyoruz. Siyasette sağ veya sol vardır. Türkiye'de ise öteden beri sol dediğiniz partiler sol, sağ dediğiniz partiler sağ değildir. Türkiye'de kavramlar şaşırmış vaziyette. Birileri kendisine sol diyor, solculukla ilişkisi yok, sağcıların da sağcılıkla, muhafazakarların muhafazakarlıkla ilgisi yok. Alt üst edilmiş kavramlar etrafında ayrışma oluşturmak için sürdürülen bir siyaset var. Sol nedir? Özgürlüklerden yanadır, ekonomik ve etnik olarak dışlanmış, ezilmiş ve azınlıkta kalmışların sözcüsüdür. Devlete değil, bireye vurgu yapan siyasi harekettir. Türkiye'deki ana muhalefeti bırakın, küçük sol partilerin bile yaptıkları siyaset tarzı, uluslararası tanımlara göre ifade edilen sol siyasetle hiçbir ilgiyi göstermez.'' Şener, partisinin bu ''yapay'' kavramlar üzerinde siyaset yapmanın yanlış olduğunu düşünenlerin partisi olduğunu, kendilerini ''demokratik merkez bir parti'' olarak tanımladıklarını, kavgadan, çekişmeden yana değil, ülkenin birliğinden yana olduklarını ifade etti.
GÜNDEMDE EKONOMİ YOK, SADECE KAVGA VAR
Dünya ekonomisinin yeniden yapılandığını, bu dönemde üretilen politikaların ülkelerin geleceğini belirlediğini kaydeden Şener, ''Ancak Türkiye'de ekonomi ile ilgilenilmiyor. Ekonomik alanda bir seferberliğe ihtiyaç var. Dünya ekonomisinin kriz sonrası nasıl yapılanacağı, şu anki kriz ortamından daha önemlidir. Devletin kurumlarında binlerce uzman var, bu uzmanlar krizden çıkış döneminde nelerin yapılması gerektiği konusunda çalışması gerekir. Ekonomik kriz sonrası için bir yol haritası belirlenmelidir. Şu anda gündemde ekonomi yok, sadece kavga var'' diye konuştu. Abdüllatif Şener, Türkiye'de kurumların da yeniden yapılanması gerektiğini belirtti. Eğitim sistemine ilişkin de eleştirilerde bulunan Şener, çağdaş, gelişmiş demokrasi için sandığın yeterli olmadığını, laik devlet, gelişmiş sivil toplum ve özgür basının demokrasinin olmazsa olmazları olduğunu kaydetti.