Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 342 kuş türünün barındığını söyledi. Deltada yaşayan kuş türlerinin arasında nesli yok olma tehlikesi altında gösterilen 24 kuş türünün 15'inin bulunduğunu belirten Albayrak, bunların arasında saz horozunun da yer aldığını anlattı.
SAZ HOROZU SAMSUN'A NEREDEN GELDİ?
Nesli tehlikede bulunan saz horozlarına yönelik sayım yaptıklarını bildiren Albayrak, şunları kaydetti: "Saz horozunun Kızılırmak Deltası'na nasıl ve nereden geldiğini bilmiyoruz. Varsayımlara göre Hazar Denizi'nin güneyinden geldiği sanılmaktadır. Latince ismi 'Porphyrio porphyrio' olarak kuş listelerinde geçiyor. Ülkemizde ise 'caspius' ile 'seistanicus' alt türleri bulunuyor. Nesli tehlike altında olduğu için koruma altına aldığımız saz horozunun deltadaki popülasyonunu belirlemek için 2007 yılında başlayan ve 2010 yılında sona eren bir sayım yaptık. Sayım çalışması sonucunda saz horozlarının toplam popülasyon sayısının bin 500 olduğunu tespit ettik. Üreyen çift sayısı ise 500 çift olarak tespit edildi. Bu sayı günümüzde artarak devam etmektedir. Popülasyonun en yoğun olduğu yer Cernek Gölü civarıdır. Deltada sayılarının artmasının sebebi koruna altına alınması ve üreme başarısının yüksekliğinden kaynaklandığını düşünüyorum."
"SAYILARINDA ARTIŞ GÖRÜLMESİ SEVİNDİRİCİDİR"
Saz horozlarının genetik yapısı ile ilgili de bilgi veren Albayrak, şöyle devam etti: "Saz horozunun kafası ve boğazı soluk gri, göğsü soluk mavi, sırtı koyu mavi, kanatlar açık mavidir. Genelde sucul ve yarı sucul bitkilerin filizleri, yaprak, kök, çiçek ve tohumlarını yerler. Saz horozları tehlike anında kuyruğunu yukarı doğru kaldırır. Çoğu agresif karşılaşmada özellikle iki kuş beslenirken karşılaştığında kambur, tehdit görünümünü uygular. Yaban hayat biyo çeşitlilik açısından diğer canlılar gibi saz horozlarının sayılarında artış görülmesi sevindiricidir."