SEVSİNLER BÖYLE DEMOKRASİYİ
Belki çok tuhaf bir yazı olacak bugünkü yazım. Ama toplumda hemde hatırı sayılır insanlar arasında konuşulan, şahit olduğum olayları görünce mecburen yazmak zorunda kaldım.
Malüm cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşıyor. Daha kısa bir süre öncede mahalli seçimleri yaşadık. Seçimler elbette demokrasinin en vazgeçilmezidir. Kendisini en ileri görüşlü zanneden bilmem hangi üniversiteyi bitirip birazda zengin olmuş ukela tavırlı insan müsveddeleri konuşuyor ve bizde şahid oluyoruz. Efendim ben üniversite mezunuyum, hocayım. Yahut bilmem neyim Benim oyum ile cahil köylü vatandaşın oyu aynı. Böyle seçim olurmu? İnanın bu konuşmaları kulaklarımla hayretler içinde dinledim. Hemde güya hatırı sayılır pozisyonda bulunan insanlar bunlar. Şaşırdım kaldım. Beni de tanıyorlar. Cevap verecektim. Bu kadar değer verdiğimiz insanların bu kadar basit olduklarını görünce yutkundum sustum. Yazmaya karar verdim.Onlara soracağım soruları yazayım ki onlarda okuyacak biliyorum. Okusunlar belki bir açıklamaları yorumları olur bizde cahillikten kurtulmuş oluruz.
Öncelikle soruyorum tabii, sizler okumuş üniversite bitirmişsiniz, peki sizin oyunuz kaç oy yerine geçsin üstadım? Söyleyin o zaman ordan başlayalım. İki mi, üç mü yok yok beş mi, on mu, yoksa daha fazla oy yerine mi mesela yüz oy bin oy yerine mi geçsin. Ne buyurursunuz. Nasıl tespit edelim. Hangi üniversitenin hangi bölümünü bitirenlerin oyu kaç oy yerine geçecek, en yukarıdan başlayalım. Bakın o zaman sizin oyunuz bile bilmem kaçıncı sıraya düştü. Sizden daha üst sıralarda üniversite ve fakülte bitirenler sizinle aynı oy oranın kabul edermi? Siz Felsefeyi bitirmişsiniz diğeri tıp olurmu aynı oy. Sizin mezun olduğunuz üniversite ile bir diğerinin mezun olduğu üniversite aynı kalitedemi? Tabii değil. Öyle ise senin oy'un köylü vatandaşın oy'unun yanında beş misli ise eee o zaman bir başkası da diyelim çok meşhur bir üniversite mezunu. Onun oyu tabiki çok farklı olacak. Kafanız karışmasın. Daha bitmedi. İki yıllık mezunlarda var. Onlarda farklı oy hakkı isteyecek. Ayrıca lise mezunları. Dur bakayım anadolu liseleri fen liseleri mezunlurı hepsi farlı oy hakkı isteyecek. Bu aklı çok ileri çalışanlardan bir komisyon kuralım.Türkiyedeki insanları tasnif etsinler. Ve herkesin oyunun kaç oya eşdeğer olduğu belirlensin. Böylece belki istedikleri iktidar başa gelir.
Hepinizin kafası karıştı biliyorum. Ama anlattığım olay gerçek. Evet benim oyumla köylü vatandaşın oyu aynı olurmu diyen zihniyet ister üniversite bitirsin ister doktora yapsın hoca olsun. O küçümsediği köylü vatandaşın seviyesine çıkamamıştır. O köylü vatandaş dediğin insanlar artık eski zihniyette değiller... Ramazan günü deniz kenarında içki içenleride çok iyi görüyor, sahtekarlık yapanlarıda çok iyi görüyor. Sonra oy isteyenleri güzel güzel dinliyor. Kararını zaten çoktan vermiştir.kendini küçük gören zihniyeti de hiç affetmiyor.
Ben kendi diplomamı düşünüyorum. Acaba kaç oya değer? Ben kendi oyumu her zaman bir oy olarak kabul ediyorum. Başkaları ne düşünürse düşünsün onların zihniyetinde olmadım olmayacağım. Ben köylümü seviyorum. Kendim köy çocuğuyum. Aslımı inkar etmiyorum.
Sahi sizin diplomanız kaç oy eder acaba?