"Sezon sona erdi 60 bin turizm çalışanı şimdi 5 ay işsiz"

210 bin yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonu unvanına sahip Antalya Manavgat'ta sezonun sona ermesiyle birlikte otellerin doluluk seviyesi yüzde 35 seviyesine düştü.

Kış turizmi hizmeti veren konaklama tesisleri hariç otellerin yüzde 70'i kapandı. Otellerin kapanmasıyla birlikte 60 bin turizm çalışanı 2015 yılı nisan ayına kadar işsiz kaldı.
Manavgat Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Müdürlüğü, ilçede 75 bin 4/a sigorta primlisinin olduğunu, bunun 60 binin turizm sektörü çalışanı olduğunu bildirdi.
35 yıl içinde Side-Manavgat destinasyonunda yatak sayısı Turgut Özal dönemindeki turizm teşvikleriyle artışa geçerek 5 binden 210 bine ulaştı. Kitle turizmine hizmet veren konaklama tesisleri sezon bağlı yılın 7 ayına açık, 5 ayı ise kapalı kalıyor.
Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, sezonun sona ermesiyle birlikte çoğu beş yıldızlı olmak üzere çoğu konaklama tesislerinin kapandığını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Manavgat'ın 210 bin yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonuna sahip olduğunun altını çizen Aydoğan, "Bölgemizdeki konaklama tesisleri sezon bitimine bağlı yüzde 70'i kapandı. Açık olanlarda kendi imkanları çerçevesinde kış turizmine hizmet veriyor. Otellerin kapanmasına bağlı bölgemizde 60 bin turizm çalışanı işsiz kaldı. Yeni otel yapımları kitle turizminden ziyade ihtiyaçlara göre golf, kongre, sağlık, spor, bisiklet ve doğa sporları turizmine göre yapılmalı. Bölgemizde otellerin yılın 12 ayı açık olabilmesi için mutlaka sağlık, kongre, spor, golf ve bisiklet sporu turizmi canlı tutulmalı. İspanya kışın 400 bin Avrupalı bisiklet sporcusunu ağırlıyor. Bizde niye olmasın. Kışın turizm sektörü çalışanlarının konaklam tesislerinde istihdamı hususunda devletin sigorta primleri hususunda yardımcı olması gerekir. Turizm sektöründen 77 farklı sektör ekmek yiyor. Oteller kapanınca bu sektörlerde olumsuz etkileniyor. " diye konuştu.
KIŞIN 150 OTEL ÇALIŞANI AŞÇI İŞSİZ KALIYOR
Sezonun sona ermesine bağlı otellerin kapanmasına bağlı 5 ay işsiz kalmada en fazla aşçıların mağdur olduğunu belirten Türkiye Aşçılar Federasyonu(TAFED) Başkanı Zeki Açıkgöz, ülkede turizmin 7 ayla sınırlı olması nedeniyle kışın 400 bin turizm çalışanı elemanının işsiz kaldığını söyledi.
İşsiz kalan 400 bin turizm çalışanının 150 bininin aşçılar olduğunu belirten Açıkgöz, "Sezon kapanmasına bağlı en fazla işsiz kalma da Antalya'da oluyor. Antalya'da kışın turizm çalışanlarının işsiz kalmaması için turizm 7'den 12 aya çıkarılmalı. Bu konuda ne yapılması gerekiryorsa yapılmalı. Fransa gastronomi turizminde dünyada lider bir ülke. Lion şehri sadece kışın yemek kültürü turizminde 200 bin turist ağırlıyor. Birde Paris'i düşünün. Antalya'da bu niye olmasın. 5 ay isşiz gezme en fazlada turizm sekötüründe kalifiye elaman bulmayı zorlaştırıyor. Bence kış turizminde Fransa örnek alınmalı. ABD'den, İngiltere'den, Norveç'ten Çin'den, Rusya'dan ve Türkiye'den Lion'a uçağa atlayıp yemek yemeğe giden zengin turistler var. " dedi.
KIŞIN EN FAZLA İŞSİZ MANAVGAT'TA OLUYOR
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Türkiye'de kışın en fazla işsizliğin Manavgat'ta yaşandığını söyledi.
208 bin 500 nüfusa sahip Manavgat'ın 60 binin üzerinde turizm çalışanını istihdam ettirdiğini belirten Boztaş, "Manavgat'ta turizm mutlaka 7'den 12 aya çıkarmalıyız. Bunun içinde Manavgat'ta sağlık, spor, kongre ve golf turizmi hayat bulmalı. " ifadesini kullandı.
MESELE 5 YILDIZLI OTEL DİKMEK DEĞİL,12 AY AÇIK KALMASINI SAĞLAMAK
Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Antalya Milletvekili Doç.Dr. Mehmet Günal, geçmiş yıllarda kışın turizm çalışanlarının kışın sigorta primlerinin yatırımlarında turizmcilere destek olunması Meclis gündemine getirmelerine rağmen siyasi iktidar tarafından ilgi görmediğini kaydetti.
Antalya bölgesinde kışın 200 bine yakın turizm çalışanının işsiz kaldığını belirten Günal, turizmin bölgede 7'den 12 aya çıkması için ilk önce bir an önce Turizm Çerçeve Kanunu'nın çıkması gerektiğin, bu kanu çıkmadığı sürece bu kısır döngünün her kış yaşanabileceğinin altını çizdi. Günal, "Mesele 5 yıldızlı otel dikmek değil. Önemli olan konaklama tesisini yılın 12 ayı turist getirebilmek. Gecekondu diker gibi otel dikme yerine önce pazar araştırılması yapılarak kongre, sağlık, spor, bisiklet, golf ve diğer turizm çeşitliğine göre yapılanması gerekir. Maalesef ülkemizin net bir turizm politikası yok. Bunun için acilen bir Turizm Çerçeve Kanunu'na ihtiyacımız var. Palyatif tedbirlerle sorunu çözülemez. " uyarısında bulundu.
Manavgat'a yıllık 4 milyon turist geliyor, 210 bin yatak kapasiteli destinasyon ülke ekonomisine 3,7 milyar dolar ekonomik girdi sağlıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri