Uzman.Psikolog Beyhan Budak, şiddetin kodlarının çocukların genlerine adeta işlendiğini belirterek, sorunlarını diyalog ve ikna ile çözemeyenlerin şiddete başvurduğunu söylüyor.
Uzman. Psikolog Beyhan Budak , çocukluğunda şiddete maruz kalanların gelecekte şiddet uygulayan kişiler olarak rol değiştirdiğini ifade ediyor. Küçük yaşta şiddetle tanışan çocuklarda 'kuvvetli olursam kimse zarar veremez' anlayışının geliştiğini kaydeden Budak, çocuklara şiddet kodlarının işlendiğini söylüyor.
SAĞLIKLI NESİLLER YETİŞTİRELİM
Sorunları çözme konusunda çocuklara akılcı ve rasyonel yolların öğretilmesini tavsiye eden Uzman. Psikolog Beyhan Budak, "Çocuğa çok sinirlendiğiniz zaman bile farklı çözüm yolları üretebilmelisiniz, ikna edebilmeli ve bu şartlarla diyaloglar kurmalısınız. Çocuk, sorunları çözmek için şiddet yerine akılcı yolları deneyecektir. Bu olmadığında küçük yaşta şiddet başlıyor ve daha sonraki yıllarda kendini gösterebiliyor. Yapılan bir araştırmada eşine şiddet uygulayanların yüzde 68'inin küçükken şiddete maruz kaldığının ortaya çıktığını ifade eden Budak, küçük yaşta şiddete maruz kalmayanların çoğunlukla ergenlik döneminde şiddetten uzak durduğunu dile getirdi. Çocukların hem evde hem de okulda şiddet gördüklerine dair ciddi bulguların ortaya çıktığını belirten Beyhan Budak, bu durumdaki çocuklarda şiddet eşiğinin yükselebileceğine işaret eden Budak,"Çocuğunuza kızıp sesinizi yükselttiğinizde aynı hatayı tekrarlayınca bu kez daha yüksek sesle konuşulması gerekecek. Bir dahaki seferde artık bağırmanız da yetmeyecek. Ondan sonra fiziksel şiddet başlayacaktır. Bu durumdaki çocuklar şiddet eşikleri yükselmiş olarak okula gidiyor. Evde şiddeti annesi, babası veya kardeşi uyguluyor. O zaman bu çocuk şiddetle büyüyor. Okula geldiğinde ise ancak şiddetle engellenebiliyor. Yani şiddet olmadan söyleneni çocuk ciddiye almıyor. Sadece okuldan değil bütün çevreden şiddeti kaldırmamız gerekiyor ki sağlıklı nesiller yetiştirelim."dedi.
Bekir DURAN