Düzgün, "Sigara içilen evlerde bebeklerin gelişimi olumsuz etkileniyor. Özellikle beyin gelişiminin yeterince tamamlamayıp zekâ geriliği görülebiliyor.” dedi.
Tiryakilerin çocukluklarının, sigara kullanmayan ailelerin çocuklarına göre 3 kat daha fazla hastaneye başvurduğunu ifade eden Adana Özel Medline Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Düzgün, “Sigara kullanılmayan evlere göre, sigara içilen evlerde yaşayan bebekler arasındaki ani bebek ölümü riski 2,5 kat, kolik tarzı karın ağrıları 2 kat, astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat, anne-babanın sigara içtiği evlerde bebeklerin akciğer kanserinden ölüm riski 2-3 kat artmaktadır.” diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Düzgün, arsenik, kadminyum, aseton, tar, karbonmonoksit, nikotin başta olmak üzere yüzlerce zararlı madde içeren sigaranın sebep olduğu hastalıların ise ancak uzun bir liste hazırlanıp sıralanabileceğini belirtti. Düzgün, sigaranın, üst ve alt solunum yolu, kanser, kalp ve damar, sindirim sistemi, beyin, göz, cilt, böbrek gibi vücudun hemen hemen tüm organlarından ciddi hastalıklar meydana getirilebildiğini, kan yapısı ve kadın sağlığı üzerine olumsuz etkilerin bulunduğunu, sağlıklı gebeliği etkileyebildiğini vurguladı.
SİGARA NASIL BIRAKILIR?
Sigarayı bırakmanın zor olabileceğini ancak çok sayıda kişinin sigarayı bırakmış olmasının, tiryakilikten kurtulmak isteyenler için olumlu rol model olabileceğini hatırlatan Dr. Yeliz Düzgün, şu önerilerde bulundu: “Sigarayı bırakmayı bir şeyi terk etmek olarak algılamayın. Öncelikle daha sağlıklı olmak için bir adım olarak düşünün. Bırakma nedenlerinizi bir kağıda yazın. Bunun bir kopyasını her gün görebileceğiniz bir yere, örneğin; buzdolabının üzerine asın. Bunlar; ‘Sağlığım için, kötü kokmamak için, tasarruf etmek ya da çocuğuma iyi bir model olmak için sigarayı bıraktım.’ şeklinde olabilir.”
Uzman Dr. Yeliz Düzgün, sigara bırakıldığında yaşanacak değişimleri de “2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir. 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir. Bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski, hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.” diyerek özetledi. CİHAN