Bu farkın en önemli sebebi sigara kullanımı. Liv Hospital Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Haluk Akpınar idrarda kan görülmesi durumunda, kişilerin ihmal etmeden doktora başvurmalarını vurguluyor. Doç. Dr. Haluk Akpınar ''Mesane kanseri genelde 65 yaşından sonra görülüyor. Ancak daha genç yaşlarda da görülmesi mümkün. Sigara dışında endüstriyel kimyasallar ve boya sanayisinde kullanılan benzen türevli malzemeler de mesane kanseri oluşumuna zemin hazırlıyor''dedi.
İdrarda kan varsa dikkat!
Mesane kanserinde, idrardan kan gelme şikayetinin oranı %98. İdrarda gözle görülür bir kanama olduğunda, özellikle de ağrı sızı olmadan oluşmuşsa ilk olarak akla mesane kanseri geliyor. İdrarda belli belirsiz yanmalar, değişen idrar yapma alışkanlıkları, sık idrara çıkma gibi şikayetler de oluyor. Bu noktada idrar tahlili yaptırmak büyük önem taşıyor. Bazen de mesane kanseri hiçbir bulgu vermeden başka bir hastalığın tanısı için yapılan ultrason, Bilgisayarlı Tomografi gibi radyolojik incelemeler sırasında saptanıyor. İdrar tahlili ve üriner ultrasonografi ile kolayca mesane kanseri taraması yapılabiliyor. Mesane kanseri yüzeysel ve agresif tümörler olmak üzere ikiye ayrılıyor ve tedavisi de buna göre değişiyor.
Doğru tedavi ile mesane kanserinden kurtulmak mümkün
Mesane kanseri şüphesi olan hastada öncelikle idrar tahlili ile idrarda kanama olup olmadığı inceleniyor. Ayrıca ilk basamakta ultrason ile mesanede ve idrar yolunda görülebilir bir kitle olup olmadığına bakılıyor. Ultrason ile 5 mm üzerindeki kitlelerin büyük çoğunluğu saptanabiliyor. Ek olarak idrar sitolojisi de yapılıp mikroskopla idrarda kanserli hücre olup olmadığı da araştırılabiliyor. Sigaranın mesane zarı üzerine olan olumsuz etkisi uzun yıllar boyunca devam ediyor. Sigarayı bırakanlardaki mesane kanseri riski 17 yıl sonra hiç sigara içmeyenlerle aynı düzeye iniyor. Mesane kanserlerinin tanısındaki bir sonraki basamak sistoskopi ile mesanenin içine bakmak. Bu sırada kitle görülüyorsa önce endoskopik olarak kitle kazınıyor, derinliği ve hücre tipi patolojik açıdan değerlendiriliyor. Eğer yüzeysel bir tümörse sadece endoskopik olarak kazıyarak temizleniyor. Sonra yeniden oluşmaması için bir süre hastanın idrar torbasının içinde ilaç uygulaması da yapılıyor. Tümör derin tabakaları tutmuşsa radikal sistektomi adı verilen mesane alınması ve bağırsaktan yeni mesane yapılması operasyonu ile hastalar sağlıklarına yeniden kavuşuyor.