Bakanlık, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiğini ifade ederek, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içeceklerin tercih edilebileceğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Obezite, Diyabet ve Metebolik Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, tütün tüketiminde Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında 3, dünya ülkeleri arasında 7. sırada olduğu belirtildi. Türkiye'de 17 milyon kadar sigara içenin olduğu ifade edilen açıklamada, her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiğinin tahmin edildiği aktarıldı. Bu sayının trafik kazalarına bağlı ölümlerden 15 - 20 kat fazla olduğu vurgulandı.
Açıklamaya göre, sigarayı bırakma, kişilerin sağlığında iyileşmeler sağlıyor. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız sayısı normale dönüyor, 12 saat sonra kandaki karbon monoksit düzeyi normal seviyesine iniyor. 2 hafta – 3 ay sonra kalp krizi geçirme riski azalmaya başlıyor, akciğer fonksiyonları gelişiyor. 1 ay -9 ay sonra nefes darlığı ve öksürük azalıyor, 1 yıl sonra kalp krizi geçirme riski sigara içen birine göre yarı yarıya azalıyor.
Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönem oluyor. Özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aşırı yeme eğilimini önlemek amacıyla fiziksel açlıkla, duyguların neden olduğu açlık arasındaki farkı öğrenmeye çalışmalı. Sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak su. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerekiyor. Sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilebilir. CİHAN