KOAH'ın bir akciğer hastalığı olduğunu ve insan yaşamı için hayati öneme sahip akciğerlerin hastalanmasının kötü sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Daloğlu çok miktarda sigara, mesleki zararlı gazlar ve taneciklerin solunmasıyla hava kirliliğinin KOAH'a sebep olabileceğini belirtti.
KOAH'ın belirtileri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Daloğlu, Kişide öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, soluk darlığı, kanın oksijen doymuşluğunda azalma, kalp yetmezliğine bağlı ayaklarda şişme, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum hastalığın belirtileridir. KOAH ile birlikte kişinin vücudunda birtakım etkiler görülür. Bunlardan bahsedecek olursak hava yolları daralır, yani akciğerlere daha az hava girer. Hava yollarının duvarları kalınlaşır ve şişer. Hava yollarının çevresindeki kaslar kasılır. Hava yollarının içinde balgam artması, tıkanıklara neden olur. Akciğerin içindeki hava, tıkanıklıktan dolayı geri boşalamaz, göğsümüzü sıkışık hissederiz. dedi.
KOAH'ın ilerlemesini önlemeye yönelik tedavilerin uygulandığını dile getiren Güner Daloğlu, KOAH tedavisinin iki ana amacı vardır. Birincisi hastalığın bulgularını düzeltmek ya da azaltmak, ikincisi ise hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Günümüzde KOAH'ı tamamen ortadan kaldıracak ya da düzeltecek bir tedavi seçeneği yoktur ancak sigaradan uzak durmak, bu hastalığı çok büyük ölçüde önler. dedi. KOAH'ın hızını yavaşlatmak ve ilerlemesini önlemek için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: Öncelikli olarak sigara kullanmayı bırakın. Kontrollerinizi aksatmayın. Her muayenede ilaçlarınız hakkında konuşun. Nefes alıp vermeniz kötüleştiğinde, hemen hastaneye ve doktorunuza gidin. Evin havasını temiz tutun. Nefes alıp vermenizi zorlaştıran duman ve buharlardan uzak durun. Vücudunuzu dinç tutun. Solunum egzersizlerini öğrenin. Düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yapın. Sağlıklı gıdalar yiyin ve sağlıklı kiloya gelin. CİHAN