Siğillerden kurtulma yöntemleri

Dr. Gökhan Okan; özellikle deniz ve havuz mevsiminde artış gösteren siğillerin nedenlerini, korunma ve tedavi yöntemlerini anlattı:

Havuz ve deniz tatili sonrası evlerine dönenler siğilleri çıktıysa şaşırmasın! Çünkü siğiller en çok havuz, sauna, jakuzi keyfi yapılan, çıplak ayakla gezilen yaz tatillerini seviyor. Eğer tatil dönüşü sizde de siğiller çıktıysa vakit geçirmeden tedaviye başlayın. Zamanında tedavi edilmeyen siğillerde virüsün yayılacağını unutmayın!
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; özellikle deniz ve havuz mevsiminde artış gösteren siğillerin nedenlerini, korunma ve tedavi yöntemlerini anlattı:

HPV VİRÜSÜNÜN OYUNU: Siğiller; human papilloma virüs ya da HPV diye bilinen virüs grubunun yaptığı bir deri hastalığıdır. Siğile neden olan çok sayıda HPV çeşidi bulunmaktadır. Bazı HPV çeşitleri, diğerlerine göre daha yüksek risk grubundadır. Virüs, derinin üst tabakasına yerleşerek, derinin kalınlaşmasına neden olmaktadır. Sonrasında virüs üreyerek çevre dokulara yayılmaktadır. Siğiller, genellikle deri rengindedirler fakat koyu renkte de olabilirler. Deriyle aynı hizada olabildikleri gibi, deriden kabarık görüntüyle de karşımıza çıkabilirler.

BAĞIŞIKLIK ZAYIFSA AFFETMİYOR: Siğiller her kişiye bulaşmaz, bulaşsa bile virüs üremez. Deri bütünlüğünün bozulması, bağışıklık sisteminin bozuk olması, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması ve alerjik bünyeye yatkın olunması enfeksiyonun kolay yerleşmesine neden olur. Virüsün bulaşmasından sonra sayısının artmasında bağışıklık sistemi etkilidir.

SIKI DİYET VE STRES SİĞİL NEDENİ: Ayrıca yoğun stres altında olmak, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğiller üzerinde kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler, tırnak yeme alışkanlığı deri bütünlüğünü bozarak virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.

EN ÇOK YAZ MEVSİMİNİ SEVİYOR!
TEMAS YOLUYLA BULAŞIYOR: Siğiller direkt kişiden kişiye temas yoluyla bulaşır. Nadiren dolaylı yollarla bulaşabilir. Havuz, sauna, jakuzi, duş ve spor salonları siğillerin dolaylı bulaşma yerleridir. Açık kıyafetlerin giyilmesi, çıplak ayak yere basma, açık ayakkabı ve terliklerin kullanımı, havuza sık girme, tatil nedeniyle kalınan yerlerin bazen hijyenik olmaması gibi nedenler yaz mevsiminde siğillerin bulaşması için kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.

GENİTAL SİĞİLLERE DİKKAT: Genital siğillerin bulaşma riskleri yüksektir. Genital siğiller bulaştıktan sonra hemen belirti vermezler. Kuluçka dönemi aylarca sürebilir.
Genital siğiller genellikle cinsel temas yoluyla bulaşırlar. Yakın temas sonrası bireyler birbirine bulaştırır. Farklı şekillerde, farklı renklerde görülürler. Sıkı takip gerektirir. En sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır.

TIRNAK YENDIKÇE SIĞILLER ARTIYOR!

ÇEŞİT ÇEŞİT SİĞİLLER: Siğiller; eller, ayaklar ve yüz bölgesinde sık görülmekle birlikte vücudun her yerine yerleşebilir. Farklı klinik görüntülerde karşımıza çıkarlar. Verruca vulgaris dediğimiz yaygın siğiller, ayak tabanına yerleşen siğiller, düz siğiller ve genital siğiller sık karşılaşılan siğil çeşitleridir.
ERKEKLERDE SAKALI SEVİYOR: Yaygın siğiller ellerde parmak çevresinde en sık görülmektedir. Tek bulunabildikleri gibi, koparma sonrası sayılarında artma olur. Özellikle çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı sonrası tüm tırnak çevrelerine siğiller yayılır. Erkeklerde sakal bölgesi, kadınlarda bacak bölgesi sık tutulum alanlarıdır. Kaşıma sonrası virüsün sayısında artma olur.

NASIRLA KARIŞTIRILIYOR: Ayak tabanına yerleşen siğiller genellikle deri yüzeyinden aşağıya doğru inmektedir. Bu sebepten baskıya neden olup, ağrı yaparlar. Ayak tabanı siğilleri nasırla karıştırılır. Özellikle çocuklarda nasır düşünülen lezyonlarda şüpheli yaklaşmak gerekir. Sayının birden fazla olması siğilin göstergesidir.

ZAMAN GEÇTİKÇE TEDAVİ ZORLAŞIR
ERKEN TEDAVİ EDİLMELİ: Siğillerin nasıl seyir göstereceğini tahmin etmek mümkün değildir. Bazen yıllarca sabit kalabileceği gibi, sayıca artma da gösterebilir. Siğillerin tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi edilmediği zaman virüs yayılacak ve tedavi etmek güçleşecektir.

KİŞİYE GÖRE TEDAVİ: Siğiller, çeşitli şekilde tedavi edilmektedir. Seçilecek tedavi yöntemi hastanın yaşına, siğilin yerleştiği bölgeye, hastanın kozmetik beklentilerine göre değişmektedir Siğillerin tedavisi zordur ve zaman alıcıdır. Tedavi yöntemlerinden hiçbirinin de yüzde yüz garantisi yoktur.
FARKLI YÖNTEMLER: Siğiller; harici uygulanan ilaçlar, kriyoterapi, elektrokoterizasyon ve lazer yöntemi ile tedavi edilmektedir. Bazı durumlarda siğiller tedavisiz kendiliğinden geçebilir. Özellikle çocuk hastalarda tedavinin zor olduğu durumlarda yayılma görülmüyorsa belirli süre tedavisiz beklenebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri