Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zabit Pilan, eskiden yapılan alaburus, Amerikan ve subay tıraşlarının tarih olduğunu ve bu modelleri artık kimsenin bilmediğini söyledi.
Samsun Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zabit Pilan, yerli ve yabancı dizilerin hayatımıza girmesiyle birlikte berberlerin de farklı saç modelleri, tasarımlarıyla kendilerini geliştirdiğini belirtti. Eskiden yapılan alaburus, Amerikan ve subay tıraşlarının yeni nesil tarafından artık bilinmediğini kaydeden Pilan şöyle dedi:
"Bu modelleri yeni nesil berberler de pek bilmiyor. Çünkü artık bu tarz tıraş yaptıran yok. Şimdi moda, sultan sakalları ve ünlülerin saç modelleri. Gençler, yerli ve yabancı dizilerde gördükleri ünlülere kendilerini benzetmeye çalışıyor. Mesela son dönemde sakal bırakmak moda oldu. Osmanlı dizilerindeki sultan sakalları en çok tercih edilen modeller. Artık jenerasyon değişti. Çok güzel tıraşlar ortaya çıkıyor. Hem o saç tasarımlarını yapan berberlere, hem de yaptıran gençlerimize çok yakışıyor. Samsun'da yapılan tıraş modelleri bir çok yerde yok. Hal böyle olunca da tıraşı yapan da yaptıran da memnun kalıyor."
'ŞÖHRET HAYRANLIĞI SENDROMU'
Psikolog Mine Aktaş, bu durumun 'Şöhret Hayranlığı Sendromu' olarak yorumlandığını belirtti. Aktaş şunları söyledi:
"Hepimiz bir şöhretliye karşı içimizde sempati duyarız. Hiç kimse 'Ben şöhret olmuş insanların hiç birisini sevmem' diyemez. Belirli ölçülerde bu yaşamımızda ya da kişiliğimizde sorun da yaratmaz. Gençlik döneminde idoller hayatın merkezinde yer alır. Sadece beğenmek ya da hayran olmak değil, o kişiyi-kişileri model almak, hatta ilahlaştırmak bu dönemin özelliklerinden biridir aslında. Ama aşırılık sempati duyma ifadesini değiştirir ve sendrom haline getirir."
21'İNCİ YÜZYILIN EN CİDDİ RAHATSIZLIĞI'
Bir ünlüye aşırı derecede hayranlık tutkusunun 21'nci yüzyılın en ciddi rahatsızlıkları arasında görülmeye başladığını anlatan Psikolog Mine Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu durum önceden sadece masum bir ergenlik dönemi özelliği olarak kabul edilirken, şimdi sendrom olarak adlandırılmaktadır. Gençlerin büyük bir bölümü ünlü bir film yıldızı, bir pop müzik şarkıcısı veya şöhretli bir futbolcuyu kendine örnek alıp, yaşantısında onu taklit ediyor. Ancak kimi zaman bu tutku zararlı oluyor. Sendrom bazı kişilerde ilerleyen dönemlerde karakter bozukluklarına neden oluyor. Benlik algısını zedeliyor, tüketim davranışlarını bile etkiliyor. İnternet ve uydu televizyon kanalları, sendromun yaygınlaşmasının en önemli sebepleri arasında yer alıyor."
'ALABRUS TRAŞ YAPMAYALI ÇOK OLDU'
25 yıllık berber Ahmet Kaya ise, alaburus tıraşı en son ne zaman yaptığını hatırlamadığını kaydederek şöyle konuştu:
"Çok önceleri babalar çocuklarını getirir ve alaburus tıraş isterdi. Ama artık babalar da çocuklarına karışmıyor. Özellikle genç arkadaşlarımız sakal tıraşı tercihlerinde Osmanlı dizi ve filmlerinden esinleniyor. 'Bana Sultan Süleyman sakalı yapar mısın', 'Şu futbolcunun saç tıraşından yapar mısın' gibi isteklerle bulunuyorlar. Biz de onları memnun edebilmek için istediklerini en güzel şekilde yapmaya çalışıyoruz." (DHA)