Simit ve susamın faydaları

Sokaktaki satıcılardan tutun da en lüks pastenelere kadar satılan, bir bardak çayla beraber afiyetle yediğimiz simitin ne gibi faydalarının olabileceğini düşünmüşmüydünüz?


Simiti simit yapan olduğu gibi yediğimizde fayda sağlayan da üzerindeki o lezzetli susam tanecikleridir... İşte simit susamının faydaları:

'Sesamum indicum' bitkisinin olgun tohumlarından, presleme yoluyla elde edilen sabit bir yağ olan susam yağı vitamin mineral antioksidanlar ve lesitin bakımından zengin bir besindir.

Susamda, sesamol, sesamin ve sesamolin adında antioksidan bileşikler yeralır.

İçindeki demir ve vitaminler nedeniyle kansızlıkta doğal bir destektir.

Japonyada yapılmış araştırmalar susam yağının bağırsak kanserine karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir.

Susam yağında beyin ve sinir hücreleri için yararlı olan lesitin bulunur.

Susam tohumu kalbi sağlığı için yararlı E vitamini de içerir.


Kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır. Susam yağından elde edilen susaminin kolesterolü kontol altında tutmakta yardımcı olabileceği belirtiliyor.


Güneşten koruyucu yağ olarak kullanılabilir. Güneş ışığındaki UVA ve UVB'den büyük ölçüde koruma sağlayıcı etkisi vardır.

Eklem sorunlarında ağrının azaltılmasına yardım etmesi susam yağı yararları arasındadır.


Yara ve yanık gibi durumlarda dışardan uygulanır. Romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılır.


Cilt sağlığı için önemlidir. Cildin yaşlanmasını engellemeye yardım eder. İçindeki doğal lesitin antioksidanların ve de yağa eklenmiş olan diğer maddelerin ciltten kolay bir şekilde derinlemesine emilimini sağlar. Dahilen müshil olarak kullanılır. Mayonez, soslar ve zeytinyağlı yemeklere ve salatalara lezzet vermek amacıyla da kullanılır.






İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri