Sınav kalkar dershaneler kalkmaz

Sınavlara hazırlık dershaneleri eğitim sistemi içinde en fazla tartışılan kurumlar oldu


Daha önce yaptığı açıklamalarda dershaneleri “garabet” olarak değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kez de “Üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını ortadan kaldırıyoruz. Bu dershaneler ya liseye dönecekler ya da kapanacaklar. Çünkü insanların ellerindeki son imkanları bu alanda kullanmalarını istemiyoruz” sözleri tartışmaları geri getirdi.Eğitimciler, okullar arası eşitsizlik bulunduğu sürece yarışın kaçınılmaz olduğunu, yarış olan yerde de sınav olacağını belirterek, “Dershanelerin de bu durumda sistemin bir parçası olması kaçınılmaz” diyor. Dershanecilerin görüşleri özetle şöyle:

'Hiçbir ülkede kalkmadı ki'

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı Enver Yücel: “TÖDER olarak Başbakan'ın bu demecini, Türkiye'de eğitimin daha iyi, daha mükemmel hale dönüşebileceği ve bunlar yapıldığı taktirde sınavlara gereksinim kalmayacağını anlatan bir beyanat olarak algıladık. Sayın Başbakan gelecekte üniversitelerimizin sayısının artacağı, herkesin üniversiteye rahatlıkla girebileceğini düşündüğü bir ülke hayal ederek söylüyor. Biz dershane yöneticileri de böyle bir Türkiye'yi isteriz ve arzularız.Üniversite sınavı kalkabilir, üniversiteler öğrencilerini kendileri seçebilir. Sınavlar bu şekliyle kalkabilir ancak dershaneler kalkmaz. İşlevi değişir. Dünyanın hiçbir ülkesinde kalkmadı ki bizde kalksın. Çünkü insanlar okul dışında bale müzik, resim, İngilizce dersleri alıyor. Eksiklerini tamamlamak için matematik, sosyal dersi alıyor. Bunun adı bir yerde kurs bir yerde dershane. Dershanelerin fiziksel anlamda okula dönüşmesi de mümkün değil. Dershane işletmecileri okullarını da açıyorlar. Ancak mevcut dershaneyi okula dönüştüren olacağını düşünmüyorum.”

'Yarış varsa sınav da olur'

Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi sahibi Nazmi Arıkan: “Dershaneler diploma vermiyor. İhtiyaç kalmadığı taktirde kendiliğinden kapanır. Konu ihtiyaç meselesi. 'Sınavı kaldırdım, dershaneleri kaldırdım' dersiniz ama seçim için ne yapacağınız önemli. Gençler 2 profesörü olan, imkanları olmayan üniversitelere gitmek istemiyor. Tüm üniversiteleri Boğaziçi yapabilirseniz tamam. Ama farklılık olduğu sürece yarış olacaktır. Yarışın olduğu yerde de sınav var. Bu yarışta dershaneleri kapatırsınız insanlar gizli gizli özel ders alır.”
- Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı ve TÖDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel: “Dünyanın her yerinde okul dışı eğitime destek veren kuruluşlar var. Dershaneler bazı ülkelerde benimseniyor, doğru çalışmalar yaptığı ve eğitime ciddi katkılar sağladığı kabul ediliyor. Bazı ülkelerde ise tartışma konusu oluyor. Eğitimle ilgili bir sorun yaşandığında ilk suçlanan dershaneler oluyor. Oysa Türkiye'de öğrencilerin sadece yüzde 8'i dershanelere gidiyor. Başka ülkelerde ise bu oran yüzde 70'leri buluyor.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

TÜRKİYE Haberleri