Şişmanlıkta yapılacak egzersiz çeşitleri

Prof.Dr.O.İmamoğlu

Tedavi edici Egzersizler: Genellikle gözlem altında bilgili bir kişi kontrolünde yapılması gereken egzersizlerdir. Bunlar dirençli veya dirençsiz olarak kasın boyunda değişiklik yaparak yapılan hareketler, germe ve fiziksel uygunluk egzersizleri olarak sayılabilir.

Genel Egzersizler: Bisiklet sürme, düşük tempoda koşu, tempolu yürüyüş, jimnastik veya yüzme gibi aktivitelerdir. Kişinin böylece en yüksek aerobik gücünün % 55-60"ında çalışması sağlanır. Yani bu en yüksek kalp atım hızının % 60-85"inde çalışmaktır. Hesaplanması şöyledir: 220- yaş x 0.70 = 1 dakikalık kalp atımı sayısıdır. Kalp atım sayısını bu tempoda tutacak seviyede egzersiz yoğunluğu ayarlanır. Antrenmanlı olmayan kişide bu % 60"tan başlatılmalıdır (Formülde 0.70 yerine 0.60 konur). Tempo giderek artırılır. Aerobik egzersizler ritmik olduğu için birçok yaş grubuna birden hitap eder.

Fiziksel Aktiviteler: Günlük yürüyüş temposunun artırılması, bisiklet sürmek, dans etmek, ip atlamak gibi egzersizlerle günlük hayattaki genel aktivite düzeyini artırmaya yönelik çalışmalardır. Seçilen aktivite kişinin durumuna ve imkânlarına uygun, zevk alınan bir aktivite olmalıdır.

Egzersiz programı hazırlanırken dikkat edilecek noktalar:

a) Egzersizin türü aerobik dayanıklılık ve esnekliği içermelidir.

b) Egzersiz programının bir kısmı gözetim altında olmalıdır.

c) Bir seans 45-90 dakika arası olabilir. Süre azdan başlanarak giderek artırılabilir. Böylece uyum ve hareketlere tolerans daha iyi sağlanır.

d)Yeterli bir egzersiz ile uygun bir kalorik kısıtlama (Yiyecek miktarında kısıtlama=günlük ortalama 800 kalori daha az verecek şekilde yenmesi) yapılırsa ideal sonuç elde edilebilir.

e) Bir egzersiz seansında yetişkinler için 300, çocuklar için 250 kilokalori ilave enerji harcanması amaçlanır.

 f) Program aşırı yorgunluk veya incinmelere sebep olmayacak şekilde düzenlenmelidir.

 g) Program süresi en az 4-8 hafta olmalıdır ve sağlık için haftada en az 3 kez egzersiz yapılmalıdır.

Zayıflamada Egzersiz ve Diyet :

        İdeal zayıflama yöntemi, bir yandan alınan kalorileri azaltırken, diğer yandan harcananları arttırmaktır. Bu da diyet ile egzersizin beraber yapılması ile başarılabilir.

Egzersiz ve diyetin birlikte uygulanmasının sonuçlarını şöyle sıralayabiliriz:

        1-Tek başına düşük kalorili diyetin; yağsız dokuların da kaybı, negatif nitrojen dengesi, yorgunluk ve psikolojik belirtileri gibi yan etkileri olabilmektedir. Sadece egzersiz yaparak kilo kaybı genellikle yetersizdir. Çünkü bu şekilde kilo kaybında yağ doku yerine yağsız dokulardan kayıp artar.

          2-Egzersizle vücut için faydalı kolesterolde belirgin artış, zararlı kolesteroller ve trigliseritlerde belirgin düşüş gerçekleşir.

         3-Egzersiz deri altı yağ dokularından kaybı ve kalori harcamasını arttırır. Kalori harcaması artırıldığı zaman, harcanmadığı zamanda vücutta yağa dönüşen fazla kaloriler yok edilir.

          4-Egzersiz daha fazla toplam kilo kaybına ve vücut yağı oranının daha fazla azalmasına yol açar.

           5-Fiziksel aktiviteler sonrası plazma insülin düzeyi düşer. Bu da açlık hissinin azalmasına yol açar, böylece egzersiz çalışmaları sonrası iştah artmaz, hatta azalır.

           6-Düzenli yapılan fiziksel aktiviteler kan dolaşımındaki yağ miktarını düşürerek kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Kalp ve damarların fonksiyonları gelişir.

            7-Psikolojik olarak kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar.

            8-Mevcut kilonun korunması için de egzersizin yararı vardır.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.