Sivilce Deyip Geçmeyin!

Dermatoloji uzmanı Dr. Hülya Çankaya Özden, her gün polikliniğe başvuran hastaların yüzde 30'nun sivilce rahatsızlığı nedeniyle hastaneye geldiklerini söyledi.

Sivilcenin tedavisinin mümkün olduğunu dile getiren Uzman Dr. Hülya Çankaya Özden, bunun için hekim denetiminde bir tedavi uygulandığını belirtti. Özden sivilcenin yiyecek ve içecek maddelerinden kaynaklandığına dair sanıların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Ödemiş'te her gün baktıkları 100 hastadan en az 30'unun sivilce nedeniyle kendilerine başvurduğunu ifade eden Özden, "Çok ağırdan, en hafife kadar özellikle gençlerimiz sık sık sivilce şikayetleriyle polikliniğimize geliyorlar. Her rahatsızlığın olduğu gibi sivilcenin de bir tedavisi var. Fakat bu öyle kulaktan dolma bilgilerle, önerilerle yapılacak bir tedavi değil. Sivilce şikayeti olan vatandaşlarımız mutlaka bir cilt doktoruna başvurmalı ve gerekirse tedaviye başlamalıdır. Sivilcenin pek çok nedeni var.

Bunun başında ergenlik geliyor. Yağ bezinden kaynaklı mikrobik aktivitelerin artması sonucu meydana geliyor. Kadınlarda erkeklik hormonunun artması, adet düzensizliği, Yumurtalık kistleri de sebepler arasında. Ama toplumumuzda doğru olduğu sanılan bir yanlış daha var. Özellikle sivilceyle ilgili gıdaların etkisi hep konuşulur. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde, sivilcenin gıdalarla alakasının bulunmadığı anlaşıldı " diye konuştu.

Sivilcelerin ergenliğin yanı sıra yanlış cilt bakım ürünleri kullanımından da kaynaklanabildiğini belirten Özden, "Ergenlik dönemi dışında gerçekleşen sivilcelerin sebeplerinden biri yanlış ürün kullanımı diğeri de hormonsal bozukluklar. Cildimiz araba gibi düşünmeliyiz. Arabada yağ ve su ayrıdır. Mesela kuru ciltlere nemlendirici diye yağlı ürünler verilirse bu sivilceye yol açar. İlgili hekime danışmadan bu ürünler zaten öyle her istenilen anda kullanılmamalı. Bu konuda en sık rastlanan hatalardan biri de kükürt sabunu. Kükürt geçici olarak sivilceleri bastırıyor ama bunun yanında siyah noktaların artmasında da önemli bir etken " dedi.

Sivilcenin tetikleyicileri arasında stresin de bulunduğunu söyleyen Özden, şöyle devam etti: "Özellikle sınav dönemlerinde ergenlerde sivilce artışı görülebilir. Stres sivilcenin sebepleri arasındadır. Bazı ilaçların yan etkileri de sivilceye yol açabilir. Doğum kontrol hapları sivilce tedavisinde kullanılırken bazı hastalarda tam tersi bir etki yaratıp sivilcenin artmasına da neden olabiliyor. Ancak günümüzde sivilce tedavilerinden alınan sonuç yüz güldürücüdür. En basitinden, en zor türüne kadar tedavi mümkün. Tedavide en çok irinli olanlarda ağızdan ve dıştan antibiyotik ve bunun yanında soyucu yani bilinen adıyla 'peeling' içerikli ürünler kullanılır. "

Kistik akne tedavisiyle ilgili halkta yanlış bir kanaatin olduğuna da dikkati çeken Özden, "Kistik akne formunda halk arasında nedense çok korkulan isotretinoin ilaç tedavisi var. Bu tedavi yıllardır dünyada güvenle kullanılıyor. Ama halk arasında bu tedavinin kısırlığa yol açtığı dedikodusu var. Bu şehir efsanesinden öte bir durum değil. Bu tedavi cildiye hekimi denetiminde, aylık muayene ve kan kontrolleriyle güvenle uygulanıyor. Kullanımı da yaygın, sanılanın aksine kısırlığa yol açması da söz konusu değil. Biz uzmanlar olarak sivilce şikayeti bulunan vatandaşlarımıza mutlaka bir cildiye hekimine danışmalarını öneriyoruz. Sivilcenin nedenleri çok olabilir ama aşılamaz bir sorun değil " ifadelerini kullandı. - İZMİR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri