SİYASETTE YENİ BİR SOLUK

Adnan Bahadır

Siyaset zor bir sanattır. Okulu yoktur, tabandan yetişen siyasetçiler çilekeş olurlar ama uzun soluklu siyaset yaparlar. Siyasete tepeden inme gelen insanların ömrü ise kısa olur. Merhum Erbakan, Türkeş ve Ecevit tabandan gelen siyasetçilerdi, o nedenle de uzun soluklu siyaset yaptılar. Merhum Demirel, taban siyasetinden gelmese de 1960 darbesinden sonra çileli yıllarda siyasete başlamış, bir hayli sıkıntılar yaşamış, kendi ifadesiyle altı sefer gitmiş yedi sefer gelmiş bir siyasetçidir. Ülkemiz Cumhuriyet döneminde pek çok badireden geçmiş, her on yılda bir askeri vesayet veya emperyalist güçlerin müdahaleleri sonucunda demokrasilere ara verilmiş, 15 Temmuz’da darbe girişimi halkın tepkisiyle püskürtülmüş, Erdoğan’ın cesareti ve halkın sevgisini kazanarak demokrasi üstün gelmiştir. Bu süreçte siyasetin bir tarafında ülkücü camia olmuş, bu camiada yetişen pek çok insan farklı partilerde de olsa ülkeye hizmet etmişlerdir. Diğer tarafta Milli Görüş geleneğinden gelen insanlar da Milli Nizam Partisi’nden başlamak suretiyle MSP, RP, FP, SP ve AK Parti’de siyaset yapma fırsatı bulmuşlardır. Sol kesimde ise Atatürk’ün kurduğu CHP, 1950 yılına kadar 27 yıl aralıksız iktidarda kalmış, Merhum Menderes’in 1950 yılında başlayan iktidarı 1960 darbesiyle kesintiye uğramış, ardından CHP tek başına iktidar olamamıştır. CHP, DSP, SHP, HP, MDP gibi partilerde pek çok sosyal demokrat siyaset yapma imkanı bulmuştur.

Tansu Çiller, Meral Akşener, Mehmet Ağar gibi isimler siyasetin tabanından gelmedikleri için uzun vadeli siyaset yapamamışlar, kısa sürede siyaset sahnesinden çekilmek zorunda kalmışlardır. Meral Akşener, ülkücü camiada yetişmiş olsa da farklı partilerde siyaset yapmış, Refah-yol iktidarında İçişleri Bakanlığına DYP kanadından girmiş ancak askerlerin vesayeti ve baskısı sonucunda bakanlık koltuğundan kalkmış, demokrasiden değil vesayetten yana tavır almış bir siyasetçiydi. AK Parti’nin kuruluşunda da görev almış ancak istediği görevi alamayınca istifa edip ayrılmış, daha sonra MHP’ye katılarak oradan siyasete devam etmiştir. MHP’de de istediği görevleri alamayınca arkadaşlarıyla birlikte bir hareket başlatmış, önce olağanüstü kongre kararı almayı başarmışlar ama daha sonra mahkemeden çıkan hüküm sonucunda olağanüstü kongreye gidilemeyince yeni bir siyasi parti kurmaya karar vermişlerdi.

Büyük bir heyecanla kurulan İYİ Parti, ülkücü ağırlıklı bir parti olmasına rağmen Meral Akşener’in Halk TV’de Uğur Dündar’la yaptığı ilk TV programını izleyince hayal kırıklığına uğramıştım. Söyleşide genel hatları ile CHP’nin terk ettiği ulusal politikalara sahip çıkması toplumda ciddi bir hayal kırıklığı yaratmıştı ama Cumhur İttifakına olan tepkisi nedeniyle MHP tabanı İYİ Parti’ye oy vermek suretiyle ilk seçimde yüzde on gibi ciddi bir oy almıştı. Daha sonraki süreçte Millet İttifakına dâhil olmuş, Cumhurbaşkanlığı seçiminde masadan kalkması toplumda büyük bir tepkiye neden olmuştu. Son yerel seçimlerde Millet İttifakına dâhil olmama kararı bir projenin parçası mıydı yoksa kendisinin çok büyük bir açığı vardı da ondan mı böyle bir karar vermişti bilemiyoruz ama şu bir gerçek ki verdiği kararın siyasi intihar olduğunu defalarca yazmıştık. Neticede bu kongreyle siyasi hayatına nokta koymuş oldu.

Bundan sonraki süreçte ne olur derseniz; Müsavat Dervişoğlu’nun siyasete tabandan başlamış, ülkü ocaklarından yetişmiş, Ülkü Ocakları Genel Başkanlığına kadar çıkmış bir siyasetçi olması hasebiyle başarılı olacağını düşünmekteyim. O nedenle de yazı başlığımda ‘Siyasette yeni bir soluk’ dedim. Dervişoğlu, bildiğim kadarı ile çizgisinden sapmamış bir siyaset adamı, üslup olarak da sakin ve heyecansız bir yapıya sahip olması nedeniyle başarılı olacağı kanaatindeyim. Listesine bakınca Samsun’dan Nilay Tüfekçi Hanım var. Bildiğim kadarı ile Erhan Usta ve Samsun teşkilatları Koray Aydın’ı desteklemişlerdi. Önümüzdeki seçimlerde Nilay Hanım vekil listesinde liste başı olacak gibi duruyor.

İYİ Parti’nin Ordu Büyükşehir adayı olan ve 16 bin farkla seçimi kaybeden Enver Yılmaz da listesinde var. Diğer isimleri çok tanımıyorum ama Meral Hanım da Dervişoğlu’nu destekledi yorumları var, listede ona yakın isimler olduğu söylenmekte. Muhalefet ne kadar güçlü olursa iktidar o kadar güzel işler yapar, İYİ Parti kongresinde genel başkan seçilen Müsavat Dervişoğlu’na başarılar diler, ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederim. Kalın sağlıcakla.

Not: Önümüzdeki günlerde sizlere, Tarihi Amisos Kenti'nde yaşamış iki tane şahsiyetin tarihte yaptıklarını anlatacağım. Bu şahsiyetlerden biri Göklerin Kahramanı, bir diğeri ise Küçük İskender...

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.