Sizin çocuğunuz da içebilir!

Samsun'da 2010 yılında evde bulundurulan kimyasal maddeleri içmeleri sonucu 793 çocuğun zehirlendiği açıkladı. OMÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, "Benim çocuğum içmez" anlayışının yanlış olduğunu savundu

Samsun Emniyet Müdürlüğü'nden derlenen bilgilere göre, çocuk zehirlenmelerinde ilk sırayı evde bulundurulan temizlik maddeleri alıyor. Bunu ilaçların takip ettiği belirtilirken, Samsun'da 2010 yılında evde bulundurulan kimyasal maddeleri içmeleri sonucu 793 çocuğun zehirlendiği öğrenildi.

MERAK DUYGUSU TEHLİKE YAŞATIYOR

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, yaptığı açıklamada, çocukları merak duygularının kimyasalları içmeye ittiğini belirtti. ''Evdeki kimyasallar, özellikle merak duygusunun yoğun olarak yaşandığı 6 yaş altı çocuklar için ciddi tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır'' diyen Avcı, şunları kaydetti: ''Evlerde özellikle temizlik için kullanılan kimyasal maddeler gün geçtikçe artıyor. Tıp dilinde 'korozif madde' adıyla bilinen maddeler kezzap, çamaşır ve bulaşık makinesi deterjanları, çamaşır suyu, lavabo açıcıları, yağ çözücü gibi temizlik amacıyla kullanılan güçlü asit veya alkolik karakterde toz veya sıvı yakıcı maddelerdir. Özellikle son yıllarda hem türleri hem de sayıları oldukça fazla artan bu maddeler, çoğunlukla küçük çocuklar tarafından yanlışlıkla su zannedilerek içilebilmektedir.''

KİMYASAL İÇEN ÇOCUK KUSTURULMAMALI

Yanlışlıkla kimyasal içen çocuğun kesinlikle kusturulmaması gerektiğini söyleyen Avcı, ''Bu yakıcı maddeler yemek borusundan geçerken çok kısa sürede dokulara zarar verir. Kusturma sırasında tekrar yemek borusu ile temas eden yakıcı madde tahribatı artırır. Bu maddelerin solunum yolları ve akciğerlere kaçması da ciddi riskler oluşturur'' dedi. Kimyasal madde içen çocuğun bekletilmeden tam teşekküllü bir hastaneye kaldırılması gerektiğini söyleyen Avcı, çocuğa fazla su içirilmesinin kusmaya neden olacağı için dikkatli olunması gerektiğini de ifade etti.

EBEVEYNLER TEDBİR ALMAK ZORUNDA

"Benim çocuğum içmez" düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizen Avcı, "Merak duygusu çocuğu kimyasalları içtirir. Ebeveynler bunu bilerek gerekli tedbirleri almak zorundalar. Çocuklar bizim sorumluluğumuzdadır. Bu nedenle bizim koruyucu davranışlarımız onların zararlılardan en az etkilenmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri