Heykelin 300 bin TL'ye yaptırıldığını iddia eden Samsunlu Heykeltraş ve Seramik Sanatçısı Temel Samangül, "Samsun'un kültürüyle de örtüşmeyen bu heykel çok fazla maliyetle yaptırılmıştır" dedi
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Batı Park Rekreasyon çalışmaları çerçevesinde Amazon Adası Projesinin gerçekleştirildiği alana konulan 15 metrelik dev Amazon Kadın Savaşçı heykeli Samsun kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanıyor. 4 metre genişliğinde, 6 ton ağırlığında heykelin montajı esnasında yanına gelen işçiler sadece heykelin ayak bölümü kadar kalmıştı. Heykel Samsun ve Ankaralı heykeltıraşlardan oluşan 10 kişilik bir grup tarafından 5 aylık bir çalışma süresi sonunda tamamlanabilmişti. Savaşçı kadın figürü, kalkan ve mızrak olmak üzere 3 bölümden oluşan heykelin 300 bin TL'ye yaptırıldığını öne süren Samsunlu Heykeltraş ve Seramik Sanatçısı Temel Samangül, "Amazonlar Samsun'un kültürüyle örtüşmemektedir. Hiç bir kalıntı bile bulunmamışken Samsun'a yapılan bu Amazon çalışması Yunana hizmetten başka bir şey değildir. Öte yandan heykelin maliyeti de oldukça fazladır. Bu heykel 50 bin TL'ye bile yaptırılabilirken 300 bin TL ödenmiştir" ifadelerini kullandı. Öte yandan bazı vatandaşlar ise heykelin yapımı için harcanan parayla bu kiriz ortamında halkın kalkınmasına katkı sağlayacak bir çok yatırımın yapılabileceğini belirterek harcanan bu paranın çok fazla olduğunu bildirdi.
BULUNMUŞ BİR KALINTI BİLE YOK'
Samsun'da Amazonların yaşadığına dair bir ok ucu, rölyef ya da herhangi bir kalıntının bile bulunmadığına dikkat çeken Samangül, "Burası Milli mücadelenin başladığı bir şehir. Kimin araştırmasına göre bu çalışma yapılıyor. Amazonlar bu bölgede yaşamadılar. Siz buraya 15 metrelik heykel dikiyorsanız. Buranın heykelini yapmak için herhangi bir ihale açıldı mı? Yasa da bu var. Diktiysen kaç milyara mal ettiniz. Bu 50 bin TL'ye mal edilebilir. Bize gelen duyumlara göre 300 bin TL'ye yaptırıldı. Büyükşehir Belediyesi bunu yaptırdıysa açıklama yapmalı. Samsun kültürüne destek amaçlı yapılmıyorsa yanlış. 'Amazon savaşçı kadınları Yunanistan'ın Mora Yarımadasında yaşadı' derseniz orada kalıntılar var. Ama burada hiç bir eser yok. Sen kimin araştırmasına göre bu heykel dikiyorsunuz. Bunu açıklamak zorundalar. Sen buraya bir kültür yansıması yapıyorsun. Bu Bandırma Vapuru'nun önüne başka bir vapur yerleştirilmesiyle aynı anlama geliyor" diye konuştu.
'YUNANA HİZMET'
Samsun'a bir kültür kıyafeti giydirmeye çalışıldığını öne süren Samangül, "Burası 19 Mayıs şehri geçemezsin sen bunun önüne. Milli mücadelenin başladığı bir şehir. O zaman Samsun Amazon şehri olarak tanınacak. Kültür baskısı yapılıyor. Bunu açıklamak zorundalar. İlgili kurumların duyarlı olması gerekiyor. Amazonlara dahil bir tane bulunmuş eser bile yok. Amaç milli mücadelenin önünü kesmek. Maliyeti kime yaptırıldığını hangi araştırma sonucu yaptırıldığı konusunda kamuoyuna bilgi verilmeli. Yunanistan iddia ediyor çünkü orada kalıntılar bulundu. O zaman bu yapılan Yunana hizmettir kimse kusura bakmasın" şeklinde konuştu.
'KÜLTÜRÜMÜZLE ÖRTÜŞMÜYOR'
Öte yandan Samsun Türk Ocakları Başkanı Doç. Dr. Tuncer Çağlayan da Amazon ve Amisos çalışmalarını samsun kültürüyle örtüşmediğini belirterek bu anlamda yapılan çalışmaları oylumlu karşılamadıklarını dile getirdi. Amazon ve Amisos adı altında turist çekmek ve turizmi geliştirmek için bazı çalışmaların yapıldığın fakat bunların yapılırken dozajın fazla kaçırılmaması gerektiğini söyleyen Çağlayan Tabiî ki turizmin gelişmesi adına yapılan çalışmaları desteklerin ama bunlar yapılırken Türk ve Müslüman dokusunun zarar görmemesine hassasiyet gösterilmeli. Bu doku korunmalı. Buz mutlaka Samsun'un özgün kültürünün muhafaza edilmesini istiyoruz. 15 Metrelik bir amazon kadını heykeli Atatürk' heykelini bastıracak bir şekilde yaptırılması çok da doğru değil. Samsun'da yaşayıp yaşamadıkları bile kesin olmayan Amazonlar için yüksek bir maliyetle bu tür çalışmaların yapılmasını çok doğru bulmuyoruz. Tasvip etmiyoruz amazonların kültürümüze uygun olmadığını düşünüyoruz dedi.
'AMAZON DİYE BİR ŞEY YOK'
Araştırmacı Yazar Baki Sarısakal ise Amazon Efsanesi diye bir şey olmadığını belirterek "Bu sadece Mitolojik bir efsanedir. Amazon diye bir şey yoktur. Bu gün Amazonlarla ilgili çeşitli çalışmalar yapılıyor. Heykelleri dikiliyor fakat ben bu çalışmaları destekliyorum. Dünyanın birçok yerinde turist çekmek amacıyla bu tür şeyler yapılıyor. Samsun'a turist çekmek turizmi geliştirmek adına yapılan bu çalışmaları olumlu buluyorum" diye konuştu.
Yaprak KOÇER- Adem ERDOĞAN