Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, karbonmonoksit zehirlenmelerinin kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinin sıvı veya katı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıktığını söyledi.
İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Albayrak, "Soba ve kullanılan yakıtın seçiminden başlayarak, sobanın kurulması, yakılması, baca temizliği ile alakalı kurallardır ve bunların herkes tarafından bilinmesi gerekir. Soba, ısıtılacak odanın büyüklüğüne uygun olmalı ve TSE damgası taşımalıdır. Oksijen eksilme sensörü bulunmayan sobalar ve piknik tüplerine takılan ısıtıcılar evlerde ve iş yerlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır. Soba kurmadan önce baca temizliği yapılmış olmalıdır. Fazla dirsek kullanmaktan kaçınmalıdır. Yatay borular bacaya yüzde 10 eğimle yükseltilmeli, boru bacaya fazla sokulmamalıdır. Dirsek ve boru ekleme yerleri ve baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalıdır. Kömür ve odun sobaları üstten yakılmalıdır. Sobanın iyi çalışıp çalışmadığını anlamak için, sobanın üst kısmına bir yüzey termometresi yerleştirilerek soba içindeki ateşin derecesi izlenir. Yüzey ısısı 150-250 derece arasında ise, soba etkili çalışıyor ve odun tam yanıyor demektir. Soba katalitik ise, katalizörün temiz olduğu ve bypass valfının serbestçe çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Bacasız sobalarda alev sarı renkte ise soba derhal kapatılmalıdır, çünkü sobanın bir arızası vardır veya odada yeterli hava yoktur. Yeşil, ıslak, boyalı veya işlenmiş odunlar, tutkal, plastik, çöp, renkli kağıtlar yakılmamalıdır" diye konuştu.