Gençlerde olduğu kadar kilo sorunu olanlarda ve yaşlılarda da görülebilen eklem ağrıları sizin de sağlığınızı tehdit etmesin. Soğuk havaların eklem ağrılarını tetiklediğini belirten Medical Park Fatih Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Taner Aksu, tek parça ve kalın giyinmek yerine üst üste kıyafetler giyinin uyarısında bulundu.
Eskiden oldukça fazla eklem hareketi yapan insanlık, artık hayata düğmeler ya da ekranlarla komut veriyor. Ama sağlıklı yaşlanmak için spor da yapmak gerekiyor. Özellikle 300’den fazla çalışıp duran eklemlerimize daha fazla özen göstermeliyiz. Eklem içinde en çok sorun yaşadığımız kıkırdak, gerçek anlamda en çok yükü taşıyan yapıdır. Ama kaslar da zayıf ise olacaklar daha da vahim olabiliyor. Kıkırdak dokusu kullanılmadığında daha hızlı yok oluyor. Süngere benzeyen kıkırdak dokusu biz hareket edince sıkışıp içindeki suyu eklem boşluğuna verirken, yükü kaldırdığımızda da eklem sıvısını içine çekerek beslenir. Az ya da çok yük, kıkırdakta bozulma anlamına geliyor. Bel, diz, omuz, ayak bileği ya da parmak olması durumu değiştirmiyor. Bunun üzerine ilerleyen yaşlarda görülen kemik erimesi de eklendiğinde durum daha ciddileşiyor.
AİLESİNDE EKLEM SORUNU OLANLAR RİSK ALTINDA
Diz, kalça ve omuz eklemleri, hiç kuşkusuz yaşam biçimimizden etkilenen ve en çok ameliyata maruz kalan eklemlerdir. Menisküs ameliyatları, mozaikplasti, kıkırdak nakilleri, yarım ve tam eklem metal ve benzeri kaplamaları, eklem içine uygulanan türlü enjeksiyonlar bunlardan sadece birkaçıdır. Problemleri erken fark etmek büyük önem taşıyor. Özellikle ailesinde eklem sorunu olanlar daha fazla risk altındadır. Genetik ve yaşam durumumuza bağlı olarak vücut yapılarımız yaşlanır, aşınır ve bir yandan da kendini tamir etmeye çalışır. Aşınmaları azaltmak, tamiri artırmak için haftada en az üç gün, günlük hareketler dışında eklemlerimizi çalıştırmamız gerekiyor. Yapınıza göre seçeceğiniz egzersizler tempolu yürüyüşlerden ip atlamaya kadar olabilir. Mümkünse yürüyüşlerinizi doğada toprak ya da benzeri zeminlerde yapmalısınız. Ayrıca egzersiz yapmıyorsanız var olan problemlerinizi de anlamayabiliriz.
AĞRI KESİCİLER KIKIRDAĞA ZARAR VEREBİLİR
Zaman zaman yaşanan, özellikle merdiven ve yokuş inip çıkarken hissedilen, diz ve kalça ağrı ya da sızılarını ciddiye almak gerekiyor. Eklemlerde takılma, boşalma ve zayıflık hisleri seyrek görülse de çok önemlidir. Erken dönemde uygulanacak tedavi ve önlemlerin her zaman daha kolay ve daha az maliyetli olduğunu unutmayın. Öte yandan doktora gitmeden bilinçsizce kullanılan ağrı kesicilerin çoğunun sigara gibi doğrudan bu kıkırdak dokusuna zarar verebildiğini unutmayın. Kendini çok yavaş ve zor yenileyen bir yapısı olan kıkırdakta daha fazla soruna yol açmamak için mutlaka doktora başvurun.
HASAR BÜYÜKSE EKLEM PROTEZİ UYGULANMALI
Diz, kalça ve omuz eklem kıkırdaklarında meydana gelmiş olan hasar, yaşam kalitenizi azaltıp ruh halinizi bozabilir. Bu nedenle hasar azken tedaviden kaçınmamak gerekir. Eklem içi enjeksiyonlar, kapalı eklem ameliyatları, diz kapağı yerleşim ameliyatları, kıkırdak yama ve tamirleri gibi tedaviler, hasar az iken yapılabilir. Hasar iyice büyümüş ise eklem protezleri sizin için en yüz güldürücü ameliyatlardan olabilir. Öte yandan kaplama ya da protez ameliyatlarının birçok uygulanış tarzı ve biçimleri de mevcut.
TEK PARÇA KALIN GİYSİ GİYMEYİN
Soğuk havalar eklem ağrılarının artmasına sebep olabilir. Soğukta kaldığımızda kaslarımız daha az esnek hale gelir. Vücut ısısını korumak için kanımız iç organlara daha çok çekilir. Kaslarımız ve eklemlerimiz daha zor ısınır. Eklemlerimizde ’baroreseptör’ denilen özellikle havadaki basınca tepki veren duyarlı sinir hücreleri vardır. Hava basıncı düştüğünde ya da nemli olduğunda bu duyarlılık artar. Eklem aşınması olan kişilerde eklemi koruyan yastık etkisi olan dokular çalışmaz ve bu kişilerin eklemleri daha da duyarlı hale gelir. Tabi eklem hasarı olan herkes, bu ağrıları mutlaka hissedecek diye bir kural yok. Ama eklem ağrısı artmışsa kendinizi zorlamayın. Ağrılı günde mutlaka dinlenerek, aktivitenizi molalar vererek gerçekleştirin. Dışarı çıkarken de tek parça bir kalın giysi yerine, üst üste giyilen kıyafetler sizi daha çok koruyacaktır. (DHA)