Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Burucu, soğuk havaların kalp krizi riskini arttırdığını, kronik kalp hastalarının kış döneminde daha dikkatli olmalı gerektiğini söyledi.
"GÖĞÜS, ELLER VE BAŞI SOĞUKTAN KORUYUN''
Soğuk havalarda kalbi besleyen damarlar büzüşme meydana geldiğini belirten Burucu, Soğuk havalarda vücut ısısının korunması için kalp daha fazla kan pompalamakta ve sonuç olarak daha fazla oksijen ihtiyacı göstermektedir. Bu durum tansiyonu yükseltmekte ve kalp krizi riskini arttırmaktadır. dedi.
Kalp hastalığı olan çocuk ve yaşlı hastaların soğuğa karşı daha duyarlı olduğunu kaydeden Burucu, Kış aylarında koruyucu önlemler almak kalp hastaları için önemlidir. Kış aylarında yapılacak olan spor faaliyetleri açık havada özellikle hava sıcaklığının düşük hissedildiği sabah ve akşam saatleri dışında hava sıcaklığının yükseldiği öğle saatlerinde yapılmasına dikkat edilmelidir. Mümkünse kapalı ortamlarda spor yapılmalıdır. Spor önerisi ağır egzersizler olmayıp düz yolda yürüyüş şeklinde olmalıdır. Soğuk havalarda vücut ısısını korumak için sıkı giyinmelidir. Vücudun göğüs, eller ve baş kısmı soğuktan korunmalıdır. Çünkü ısı kaybı en çok bu bölgelerden oluşur. Rüzgârlı soğuk günlerde daha çok ısı kaybı olacağından bugünler daha dikkatli olunmalıdır. diye konuştu.
Grip ve solunum yolu enfeksiyonlarının soğuk havalarda arttığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Burucu, Enfeksiyon kalbin normal fonksiyonunu bozar ve kalp hastaları için risk oluşturur. Kronik kalp hastaları enfeksiyondan korunma amaçlı grip aşısı yaptırmalıdır.
Kış aylarında sigara içimi, ağır ve yağ oranı yüksek yemek ve aşırı kahve içimi gibi kalp hızını ve tansiyon yükseltici alışkanlıklarda uzak durulmalıdır. Bol meyve yemek ve sıvı alımına dikkat edilmelidir. Kronik kalp hastaları kış döneminde daha dikkatli olmalıdır. Önerileri dikkate alarak ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. Şikâyetlerinin olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.'' ifadelerini kullandı. CİHAN