Sonuç Aile ve Eğitim

Bayram Ocak

Sonuç Aile ve Eğitim

İş yerinde işin durdurulmasına dair mevzuat;

MADDE 25 – (1) İşyerindeki bina ve eklentilerde, çalışma yöntem ve şekillerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde; bu tehlike giderilinceye kadar, hayati tehlikenin niteliği ve bu tehlikeden doğabilecek riskin etkileyebileceği alan ile çalışanlar dikkate alınarak, işyerinin bir bölümünde veya tamamında iş durdurulur. Ayrıca çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda iş durdurulur….. bu devletin bir yönetmeliğidir. Çıkartılmıştır, ilgili birimlerce denetlemeler yapılır, bu faaliyetleri yapanlarda devlet memurlarıdır.

Askeri kurumlarda görülen eksiklikler belirlenerek yapılması gerekenler, yazılı emir ile en küçük astbirliğe kadar  gönderilir. Yıl içerisinde birlikler  belli tarihte yıl boyu gelen emir ve talimatların uygulanıp uygulanmadığını  kontrol amaçlı denetlemeye tabi tutulurlar.

Askeriyede günlük, haftalık ve yıllık  bakımlar vardır. Her hafta bir sınıf malzemenin genel bakımı yapılır, 2. hafta istihkam malzemelerinin bakım sırasıdır, o sınıfı ilgilendiren malzemelerin hepsi elden geçirilir. Mesela yangın söndürme cihazı, üzerinde boş ,dolu ağırlığı, bakım talimatı, kullanım yerleri düzgünce yazılıdır. Birde etiket vardır üzerinde, hangi hafta bakımını kim yaptıysa o ve kontrol eden kişinin imzası atılır, tartılan kg yazılır vs. 8 ay sonra denetleme hazırlığı  başlar, ysc'ler elden geçirilir, etiketleri yeniden yapılır, aynı kalemle tek tek 8. aya kadar olan imzalar etiketi hazırlayan kişi tarafından atılıp ağırlıkları yazılır. Denetleyici  geldiğinde cihazı kontrol eder, etiketi düzenli tutulmuş der notunu verir gider.

Olayın aslı bu mudur tabi ki  değil, o cihaz 8 aydır kontrol edilmemiştir, son gün temizlik bakım yapılmış, arızalı ve  boş olan ysc 'lere iş istek açılmıştır.Gelen denetleyici her hafta aynı imza, aynı kalem, ve kirlenmemiş etiketten şüphelenmez, neden denetleme günü onca boş ysc'ye iş istek açıldığını sormaz, herkes birbirini kandırır.

Bunca kanun ve yönetmeliğe rağmen ,maden ocağında, inşaatta, fabrikada, işletmelerde kazalar oluyor,imal edilen veya ithal edilen makinenin üzerinde kullanma talimatından, emniyet tedbirlerine kadar her şeyi bulmanız mümkün.                                

 Devlet o işletmelere  iş güvenlik uzmanının istihdamını sağlamış mı?  İlgili birimlerde mühendis her birim için mevcut mu?  Sendika ,teçhizat, ekipman vs . var mı, yeterlimi ? Kazalara karşı seminerler,  bilgilendirmeler  yapılmış mı ?

Peki sorun nedir. ?

Devlet seni  okuturken , aileden aldığın terbiyenin ve ahlakın üzerine bir şeyler koyman için öğretmen tayin etmiş mi. Daha sonraki yıllarda başına profesör vererek  bu öğrencilerin,  mühendis, mimar, öğretmen olmasına imkan sağlayacak alt yapıyı hazırlamış mı?  Sendikalar kurup işçilerin hakkı aranıyor mu?  Neden kimse o madende sığınağın olmamasını şikayet edemiyor. ? Kontrole gelenler neden bunu belirtmiyor?

O zaman sorun eve kadar geliyor,

Temelde aile bir inanç çercevesinde çocuğunu yetiştirecek, çocukta sorumluluk bilinci ve görev anlayışı olacak , okullarda eksikleri tamamlayarak üzerine bilgi koysun ve denetlemeye gittiği iş yerinde düzgün   görev yapsın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.