DAHA KAÇ CANIN GİTMESİ GEREKİYOR?
Samsun'un Canik ilçesinde 13 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin ardından 2 gün önce de Atakum'da yaşanan felaket 'Yeter Artık'dedirtti. Sel'in ardından Başkan Burma'nın yaptığı açıklamalar oldukça dikat çekerken bir yıl önce sel ile ilgili rapor hazırladım ve Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü'ne ve Samsun Valiliği Sivil Savunma Müdürlüğü'ne verdim diyen Burma'nın yazdığı o raporlar basına verildi. Raporda gözlem ve deneyimlerine dayalı önerilerini bildiren Burma acil çözüm istemesine rağmen raporun kulak ardı edildiği ortaya çıktı.
BOŞ SÖZLER BIRAKILSIN ARTIK ÇÖZÜM ÜRETİLSİN
Raporun ardından bir yıl geçmesine rağmen halen daha gerekli tedbirlerin alınmamış olması bu kadar da olmaz dedirtiyor. Canik'teki felakette 13 canın sele kurban verilmesi yetmezmiş gibi tüm eksiklerin ve yapılamsı gerekenlerin sıralandığı raporun dikkate alınmaması şok ediyor. Bundan sonra yaşanacak bir felakette giden canların 'sorumlusu kim olacak?' bilinmez ama Başkan Burma,acil ve kalıcı çözümler üretme yolunda işbirliği yapmalı, ortak projeler üretmeliyiz"diyor.
Atakum Belediye Başkanı Metin Burma'nın, yaklaşık bir yıl önce Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü'ne ve Samsun Valiliği Sivil Savunma Müdürlüğü'ne yazdığı raporlar basına verildi. Raporda gözlem ve deneyimlerine dayalı önerilerini bildiren Burma, öncelikli çözümlerin acilen tatbik edilmesini telep etmişti. Belediye tarafından ilgili kurumlara 2011 yılında gönderilen raporda, olası sel ve depremlere karşı alınması gereken önlemler sıralanıyor.Metin Burma'nın imzasını taşıyan raporda, şu bilgiler yer alıyor.
"Suyun denize nasıl akıtılacağı projelendirilmeli"
Raporda; bütün denize dikey eğimli yollarda veya sel akıntı havzalarında üstü ızgaralı yeteri kapasiteli taransubat çökeltme çukurları yapılması gerektiğini dile getiren Burma, "Bu çukurların ekskavatörlerin temizlenebileceği biçimde dizayn edilmeleri gerekmektedir. Aşırı yağışlarda sisteme alınmayıp yüzeyden akan sel sularının, hangi cadde ve yollardan çevreye taşmadan denize veya dereye nasıl akıtılacağı, kesin bir biçimde projelendirilmeli, Atakumdaki açık derelerin yataklarının kapasiteleri artırılmalı ve temizlenmeli" diye belirtti.
"Kanalların kapasiteleri artırılmalı"
Atakumda var olan kapalı kanalların kapasitelerinin artırılması gerektiğini ifade eden Burma, raporunda; Kuru Zeytin Deresi, Kilyos Deresi, Balaç Mahallesi, Doğu ve Batısındaki yan dereler, Kuleli Caddesi civarı, Çınaraltı Camii bölgesinin projelendirilerek uygulanması gerektirdiğini ifade etti.
"Kanalizasyona girmeden denize ulaştırılmalı"
Karayolunun Güneyindeki suların birikme bölgelerinin yeteri kapasitede bakslarla direk olarak denize bağlantılarının yapılması gerektiğini raporunda anlatan Burma, yüzeysel sularla ilgili kapsamlı proje hazırlanması gerektiğini ve yağmur sularının kanalizasyona girmeden denize ulaştırılmasının sağlanması gerektirdiğini dile getirdi.
"Yönetmelik değiştirilmeli"
Raporunda, asfalt çalışmalarının yüzeysel sularla ilgili tahliye projelerinin dikkate alınarak yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Burma, "Pis su bağlantısının yapıldığı kanalizasyon hattındaki rögar kotunun altına gelecek kodlara iskan vermeyi önleyecek yönetmelik değişikliğinin yapılması gerekir" diye belirtti.
"Dereler ıslah edilmeli"
Taflan, Çatalçam, Altınkum bölgelerindeki kanalizasyon şebeke projesiyle birlikte yüzeysel suların tahliyesi ile ilgili proje kısa sürüde başlatılması gerektiğini ifade eden Burma, bölgedeki derelerin ıslah edilmesi, ıslah edilinceye kadar havzalarının derinleştirilerek temizlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Raporun ardından bir yıl geçmesine rağmen bugün gelinen noktada bugün Atakum'un hala sel felaketini yaşadığını ve su altında kaldığını ifade eden Başkan Burma, "Biz ise sadece sonuçları düzeltmeye çalışmaktayız. Bu durumun bir an önce değişmesi ve bizim sebepleri ortadan kaldırmamız gerektiğine inanıyorum. Bunun içinde acil ve kalıcı çözümler üretme yolunda işbirliği yapmalı, ortak projeler üretmeliyiz" dedi.
Zelfi VURAL
SORUMLUSU KİM?
Atakum Belediye Başkanı Metin Burma'nın bir yıl önce SASKİ ve Sivil Savunma Müdürlüğü'ne sunduğu sel raporu basına sızdırıldı. Hazırlanan raporda Burma çarpıcı tespitlerde bulunuyor.
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.