Spor'da sağlıklı giyim

Prof.Dr.O.İmamoğlu

Yürüyüş yapanlar kendilerine rahat gelen bir giysi tercih etseler de uygun bir spor ayakkabısı giymeyi ihmal etmemelidir.

               Ayakkabıların tabanı, sert zeminlerde çalışılsa da yeterli esneklik sağlayacak şekilde, kalın fakat yumuşak, kayma tehlikesini ortadan kaldıracak bir şekilde de tırtıklı olmalıdır.   Ayakkabıların topuk kısmı hafifçe yüksek ve arkası da ayak topuğunu iyi kavrayacak şekilde yüksekçe ve kavisli olmalıdır. Ayakkabının içinde, topuk ile ayak tarak kemikleri arasındaki iç kavisi dolduran, yumuşak, ortopedik bir destek olmalı ve ayakkabı giyildiği zaman bu destek hissedilmelidir. Ayakkabılar kalın bir pamuklu spor çorabı ile giyildiğinde, ayakları rahatça kavramalı fakat sıkmamalıdır. En önemlisi ayakkabıların her adım atışta, ayak tabanına yumuşak bir baskı yaparak bu bölgeden geçen kanı toplardamarlara pompalayabilmesidir. Kan dolaşımına önemli katkısı olan bu pompalama nedeniyle ayak tabanı kavisi İsveç bilim adamlarına göre “ikinci kalp” şeklinde tanımlanır. Yürüyüş ve koşularla böyle bir dolaşım desteği çok önemlidir.  

            Spor kıyafetlerin en sağlıklısı pamuklu kumaştan yapılmış eşofmanlardır. Eşofman içine, pamuklu şort ve fanila giyilmesi de vücudun terini almaya yardımcı olur. Hafif sentetik katkılı pamuk dokuma kumaşlardan yapılan eşofmanların dayanıklılığı arttığı gibi, yüksek pamuk yüzdesi nedeniyle vücudun havalanmasını da engellemektedir.

            Soğuk günlerde açık hava antrenmanlarında, kulakları da örtebilen bir başlık giymek yararlıdır. Yünlü bir eldiven giymek de çok önemlidir. Soğuk ve rüzgârlı günlerde, eşofman üzerine bir rüzgârlık giyilmelidir. Normal ısı koşullarında daha fazla terlemek hevesi ile bu tür hava geçirmez giysilerden kaçınmalıdır. Normal giysiler vücudun havalanmasına imkan verdiği için ter buharlaşması kolaylaşır. Buharlaşan ter, deriyi serinletir ve vücut iç ısısı aniden yükselmez. Hava geçirmeyen giysilerle buharlaşmayan ter de içerde kaldığı için insan daha fazla terlemiş gibi hisseder. Terlemek insan bedeninin iç ısısını kontrol eden doğal bir soğutma sistemidir. Terlemeyi artırırken cilt üzerinde buharlaşmasını kolaylaştırmak gereklidir. Buharlaşma cildi serinlettiği için sıcak havalarda bile antrenman yapılabilir. Ter buharlaşmasını engellemek ısı çarpmasına kadar gidebilecek sorunlara neden olur.

            Son zamanlarda moda olan taytlar genellikle sentetik kumaşlardan yapılmış ve deriyi sıkıca saracak şekilde de elastiki olduğundan kalçayı, bacakların üst tarafını ya da bileklere kadar tüm bacakları kaplar ve sıkar. Eğer tayt yumuşak ve esnek değilse, bacaklarda dolaşım güçleşir. Bu nedenle tayt tipi giysiler sıkı olmamalıdır. Vücudu naylonlara sarmak ve hava geçirmeyen sıkı giysiler içinde daha çok terlemeye çalışmak sakıncalıdır. Hele bu türlü giysilerle daha çabuk kilo verilebileceğini düşünmek çok yanlıştır. Zira ter ile atılan sıvı antrenman sonrası bolca içecek alınarak yerine konmalıdır. Kilo vermenin yolu ise, vücudun yağlarını egzersiz enerjisine çevirerek tüketmektir. Egzersizler sırasında çok terlemekten kaçınmayın fakat su ve tuz açıklarınızı kısa zamanda bol su ve tuzlu yiyeceklerle kapatın.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.