Daha önceki uygulamayla kayıt dışı istihdamın sorun teşkil ettiğini belirten SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan, yeni düzenlemeyle birlikte sigorta ücretinin bankalar vasıtasıyla ödenmesinin öngörüldüğünü, ayrıca kuruma, bankalardan bilgi ve belge isteme hakkı getirildiğini söyledi. Sigortalılardan, yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte işverenlerin çalışanlardan kesilecek prim miktarının artacağı yönünde söylentiler duyduklarını kaydeden Çalışkan, "Mevcut durumda yüzde 9 malullük, yaşlılık, ölüm sigorta primi kesiliyor. Yüzde 5 de haftalık sigorta primi kesiliyor. Çalışanların maaşından toplam yüzde 14 prim kesiliyordu. Yeni sistemde ise yüzde 9 malullük, yaşlılık, ölüm sigorta primi kesilecek. Ayrıca, yüzde 5 genel sağlık sigortası primi kesilecek. Netice olarak yüzde 14 oluyor ve herhangi bir artış söz konusu değil. Emekliliğini hak etmiş memur olarak çalışan kişilerin ise 1 Ekim'den önce olmaları şartıyla hakları geçici maddeleriyle korunduğundan, herhangi bir hak kaybı olmayacak. Yani maaşlarında herhangi bir kesinti söz konusu değildir" dedi.
BAĞ-KURLULAR DİĞER SİGORTALILAR GİBİ HÜKÜMLER UYGULANACAK
Bağ-Kur'luların iş kazası geçirmesi durumunda yeni yasayla birlikte diğer sigortalılar gibi iş kazası hükümlerinin uygulanacağına dikkat çeken SGK İl Müdürü Çalışkan, yeni düzenlemeyle Bağ-Kur sigortalılarına, iş kazası geçirmeleri halinde bu sigorta kolundan kanunda öngörülen tüm yardımların yapılacağını, bunların ise sağlık yardımlarının yanı sıra, geçici iş göremezlik ile sürekli iş göremezlik ödeneklerinin verilmesi, şahsın ölümü halinde de hak sahiplerine gelir bağlanması ve cenaze ödeneği verilmesi şeklinde yeni yasayla sağlandığını açıkladı. Yasayla getirilen 65 yaş uygulamasının çok konuşulduğunu dile getiren Çalışkan, şunları söyledi:
"1 Ekim'den önce kendi nam ve hesabına çalışanlar (Mevcut Bağ-Kur'lular) ile hizmet akdiyle çalışanların (Mevcut SSK'lılar) yürürlük tarihinden sonraki çalışmaları 5510'a (Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu) tabi olacak. Yürürlük tarihine kadar olan çalışmaları ise eski kanunlarına göre değerlendirilecektir. Dolayısıyla bu düzenleme kazanılmış haklara hiçbir şekilde dokunmamaktadır. Kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 olarak uygulanmakta olan emeklilik yaşı 5510 sayılı yasa ile 65'e çıkarılıyordu. Geçiş süreci 2036 ile 2048 yılları arasında emekli olacakları kapsayacak şekilde düzenlenmişti. Yapılan yeni düzenleme ile 2036-2048 aralığındaki emeklilik yaşının artışından o yıllarda emekli olacakların değil; emeklilik için gerekli prim gün sayısı şartını o yıllarda dolduranların etkilenmesini öngördük. Bu düzenleme ile; 58-60 yaş uygulamasından 65 yaş uygulamasına geçiş çok daha uzun süreye yayılmış ve 65 yaşında emekliliğin herkes için geçerli olacağı tarih 2048 yılından 2075 yılına kadar ötelenmiş olmaktadır." Çalışkan ayrıca, kadın esnafın doğum yapması halinde yeni kanunla ilk defa yapılan doğum öncesi ve doğum sonrası iş görmezlik ödeneğinin 1 Ekim'den itibaren verilmesi imkanının da sağlandığını ifade etti.