Startacağım "Start"ınıza!...

Neval Sultan

Bir köşe yazarı için en onur verici şey, yazılarının güncelliğini yıllar sonra bile korumasıdır. Ama ne yazık ki, yazarı onurlandıran bu durum, eğer yazısı bir eleştiri yazısı ise, toplum adına bir ayıp, gelecek nesiller adına bir kayıp olur!..
Mutlu olmanızı gerektiren şey utancınız olmuştur!.. Bu ne yaman bir çelişki!..
Beş gündür, elinizde tuttuğunuz gazetenin, baskıya girmeden önceki son kontrollerini yapıyorum. Elimde bir kırmızı kalem, ha bire çiziyorum yani...
Özellikle de haber ajansları ve yerel medyaya bağlı çalışan muhabirlerin satırları yüzünden bitiyor mürekkebim...
Beş gün içinde altı ayrı muhabir, yedi farklı haberde "start aldı" ifadesini kullanmış. Çizip çizip yenisini yazıyor ve dört yıl önce yazdığım bir köşe yazısını hatırlıyorum...
Buyurun yazıya:
"...Yeni Ekip Gazetesi, Perşembe günkü manşeti: 'Sahil Projesi Start Aldı'
Çok güzel, aferin size!..
Kaç paraya aldınız 'start'ı?
'Start ne yaa!..'
'Başlamak' demek, 'baş-la-mak'..
'İngilizce cahili, dil özürlü Türk insanı seni!..'
- 'Niye dil özürlü oluyormuşum, 'başladı' ya ne oldu?'
-'Ay çok banalsin!.. Hala Türkçe mi konuşuyorsun sen!'
Karşılıklı konuşmayı uzatırsam elimden bir kaza çıkar diye korkup iç sayfalara geçtim.
Yine Yeni Ekip'te sayfa 7 de yarım sayfalık bir ilan:
'Trend Show 05, DJ- MARIO, BEACH TECHNO PARTY ONE SAMSUN IN CONCERT, MAGIK MUZIK...'
Üşenmedim saydım. İlanda reklam simgeleri de dahil 97 kelime kullanılmış. Bunun 14 tanesi Türkçe, 37 tanesi Arapça ve Farsça'dan dilimize geçmiş olan yabancı kökenli kelime, 46 tanesi ise İngilizce...
Türkiye'nin turisti az çeken bir Anadolu şehrinde, şehrin insanlarını ve şehrin haberlerini yazan bir yerel gazetede, Türkçe konuşan şehir insanının davet edildiği 97 kelimelik bir müzik dinletisi ilanında sadece 14 Türkçe kelime var!..
Manşeti 'start' alıyor, beachinde technocular concert veriyor ve Türkiye'yi iyi ki Mustafa Kemal, 'Samsun'a' çıkarak kurtarıyor!..
Yazıklar olsun ki, Vahdettin vatanı satıp İngilterelere kaçtı!..
Atatürk, İngilizlere kaçan padişaha rağmen kendini, dilini, kültürünü koruyabilen, genç bir ülke kurdu bu toprağın insanıyla.
Ama nereden bilebilirdi ki, bu insanlar 'padişahları onları satıp kaçsa bile, padişahlarını terketmez, hepsi toptan İngiltere'ye gidemese de, peyderpey İngiltere'yi ülkeye taşıyarak, sultanlarına sadakatlerini gösterir!.."
Yazının sonuna iliştirilen not niyetine söylüyorum: Başlıkta, özellikle, bir tür sövgü başlangıcı olan bir cümle kullandım. Eminim birçoğunuz anlamadı.
Peki "Why?"
E, "Because..."
Siz, üzerine "touch me, kiss me!" yazılan tişörtleri, penyesi güzel diye giyip gezerken, kimin, nereyi, nasıl "touchladığını ve kisslediğini" de anlamıyorsunuz da ondan!..
 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.