STRES VE KAYGI İNSAN YAŞAMI İÇİN FAYDALIDIR

Stres kişiyi düşünmeye ve üretmeye karşı güdüler ve stresin etkisiyle yaşanan bu çatışma veya gerginlik bu üretimi oluşturma aşamasının bir parçasıdır.

Kişi karşılaştığı zorluğu ancak bu aşamadan geçtikten sonra sağlıklı bir şekilde atlatabilir. O nedenle stresi veya kaygıyı yaşamaktan kaçınılmaması gerekmektedir.
Samsun Medical Park Tıp Merkezi'nden Psikolog Enise Öziç “Stres ve kaygının insan yaşamına etkileri” hakkında bilgi verdi. Enise Öziç “Stres ve kaygı birçok insanın tamamen hayatından çıkartmak istediği ve karşılaşılmasının kötü bir durum olarak değerlendirildiği kavramlardır. Bu sebeple bazı insanlar yaşadıkları herhangi bir olayda stresli olduklarında ya da kaygı yaşadıklarını hissettiklerinde kontrollerini kaybedecek olmaktan, toparlayamayacaklarından veya bu durumla başa çıkamayacaklarından dolayı istem dışı korkuya kapılmaktadırlar. Ancak bilimsel veriler bu durumun tam aksini ortaya koymaktadır; Araştırmalar stresin veya kaygının belirli bir düzeyde olmasının kişinin yaşamını olumlu yönde etkilediğini kanıtlamıştır.”diye konuştu.
Psikolog Enise Öziç “Araştırmalar ışığında düşünüldüğünde Stres veya Kaygı, İnsanların veya canlıların dış uyaranlara ya da olaylara karşı istem dışı oluşturduğu koruyucu bir tepkidir. Bu tepkisel davranış belirli bir düzeyde olduğu müddetçe insanlar için faydalıdır ve yaşanmalıdır; çünkü stres kişiyi düşünmeye ve üretmeye karşı güdüler ve stresin etkisiyle yaşanan bu çatışma veya gerginlik bu üretimi oluşturma aşamasının bir parçasıdır. Kişi karşılaştığı zorluğu ancak bu aşamadan geçtikten sonra sağlıklı bir şekilde atlatabilir. O nedenle stresi veya kaygıyı yaşamaktan kaçınılmaması gerekmektedir. Stresten kaçınmak anlamına gelen durumlar; stresli anlarla her karşılaşılmasında çözüm aşamasının ertelenmesi, geciktirilmesi ve gerçekçi olmayan çözüm yöntemlerine başvurulması şeklinde sıralanabilir. Bu şekilde davranışlar insanların hayatını daha çok zorlaştırır ve yıkıcı stresin oluşmasına zemin hazırlar. Asıl kaçınılması gereken stres yıkıcı strestir. Yıkıcı stres, kişinin performansının düşmesine, gündelik uğraşlardan ve iş yaşamından alınan zevkin azalmasına ve bunlar gibi pek çok yaşam kalitesini düşüren durumların yaşanmasına neden olmaktadır.”şeklinde ifade etti.
Enise Öziç “Yıkıcı değil yapıcı stres veya kaygıyı yaşamak istiyorsak ve farklı bir engelimiz de yok ise karşılaştığımız zorlu durumdan kaçınmak yerine onunla yüzleşmeli ve cesaretli olmalıyız. Kendimize “yapamayacağım”, “başaramayacağım”, “beceriksizim” gibi yıkıcı telkin vermemeliyiz. Bu yıkıcı telkinlerin yerine “deneyebilirim”, “başarabilirim”, “yapamasam da bununla baş edebilirim” gibi yapıcı ve motive edici telkinlerde bulunmalıyız. Düşünüldüğünde yeryüzünde hiç hatası olmayan ve karşılaştığı her sorunu mükemmel şekilde çözen hiç kimse yoktur, kendimize bir de bu açıdan bakmalıyız ve kendimize de hata yapma şansı tanımalıyız.”diye konuştu.
Samsun Medical Park Tıp Merkezi'nden Psikolog Enise Öziç “Eğer stresten kaçınma ve yüzleşememe gibi davranışlar yapmadığımız halde yine de sorunun çözümünü sağlayamıyorsak ve bu durum bizim yaşam kalitemizi ve biyolojik sağlığımızı olumsuz yönde etkilemeye başladıysa böyle bir durumda mutlaka bir uzmandan yardım almalıyız.”dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri