Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, Yıldırımakın, portatif elektro şok cihazının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, kalp ve damar hastalıklarının dünyada en önemli sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Dünyada her yıl 17,5 milyon kişinin kalp ve damar hastalıklarından öldüğünü belirten Yıldırımakın, Çok sık dile getirilen AIDS ve kanser hastalıklarından her yıl toplam 2,5 milyon kişi ölüyor, trafik kazalarında ölenlerin sayısı ise 1,5 milyon dedi.
Yıldırımakın, Dünya Kalp Federasyonunun verilerine göre, 2020 yılında kalp ve damar hastalıklarından ölenlerin sayısının 25 milyon kişiye yükseleceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
Bu rakamlar, durumun vahametini ortaya koyuyor. Türkiye ise kalp ve damar hastalıkları konusunda dünya şampiyonu. Bunun en önemli nedeni, sağlıksız beslenmemiz, hasta olmadan doktora gitme alışkanlığımızın olmaması, egzersiz ve spor yapmamamız.
'İYİ KALPLİ OL'
Son yıllarda kalp krizinden ölümlerin artmasının, kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmesinin, ilköğretim çağındaki çocuklar ve sporcuların bile bu nedenle hayatını kaybetmesinin, değişen sosyo-ekonomik şartlardan kaynaklandığını belirten Yıldırımakın, şunları söyledi:
50-100 yıl önce yaşayanların şartlarına sahip değiliz. Artık daha stresli yaşıyoruz. Kalbi de stresli yaşam tarzımız vuruyor. Bizim sloganımız 'iyi kalpli ol'. Bu hem sağlık anlamında hem de manevi anlamda geçerli. Yarattığımız toplumsal stresi azaltmak için birbirimize karşı 'iyi kalpli' olmalıyız. Sokakta, işte, trafikte, ailemizleyken birbirimize karşı daha anlayışlı, hoşgörülü, sevecen ve sabırlı davranmalıyız.
PORTATİF ELEKTRO ŞOK CİHAZI
Yıldırımakın, portatif elektro şok cihazının kalp krizinin yaşandığı ilk 5 dakikaya yönelik geliştirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
Türkçe konuşarak verdiği talimatlarla kullanıcısını yönlendiren cihazı, ilkokul mezunu bir kişi bile kullanabilir. Cihaz, kriz şüphesi bulunan kişinin EKG'sini çekerek, gerektiğinde elektro şok uygulayarak kişiyi hayata döndürüyor. Bu cihazın, ABD ordusunun yanı sıra başta İngiltere olmak üzere AB üyesi pek çok ülkedeki devlet kuruluşlarında ve kalabalık alanlarda bulundurulması zorunlu hale getirildi.
(AA)