Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Sevinç Karakaya, dünya ülkeleri üzerinde içtiğimiz, yemek yediğimiz, temizlikte kullandığımız suların üzerinde oynan oyunları Samsun kamuoyuyla paylaşmamız için bir açıklama gönderdi. Sevinç Karakaya, bana gönderdiği açıklamasında tüm dünyada suların nehirlerin satılmasını sert bir şekilde eleştiriyor. Bize kalan ise yapılan eleştirileri okuyup yol haritamızı çizmek olacak. Türkiye, Irak ve Suriye"yi kat eden Fırat ve Dicle Nehir havzalarında yaşayan halkların, Ren, Elbe, Tuna, Sen ve bütün Avrupa nehir havzalarında yaşayan halklara çağrısıdır.
Bizler, Türkiye, Irak ve Suriye"de Fırat ve Dicle nehirlerinin, suladığı topraklarda yüzyıllardır suyu ve doğası ile barışık yaşayan halklar olarak tüm dünya nehirlerinin satışa çıkarılmasına karşı çıkıyor ve sizlere, sularımızın kaderini diğer dünya hakları ile birlikte belirlemeyi öneriyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi, geçtiğimiz hafta Türkiye Hükümeti Avrupa Birliği"nin Fırat ve Dicle sularının yönetimine dahil edildiğini duyurdu. Oysa, aynı Avrupa Birliği bütün üye devletlerin suyu özelleştirmesini şart koşan "Su Çerçeve Direktifi"nin tasarımcısıdır. İtalya parlamentosu, 19 Kasım 2009"da ülke sularının özelleştirilmesine olanak veren yasayı çıkarmış; ilgili Bakan, bu yasanın "AB su çerçeve direktifine uyumun kaçınılmaz bir şartı" olduğunu belirtmiştir. Türkiye ve AB"nin yanı sıra ABD ve İsrail hükümetlerinin Fırat ve Dicle başta olmak üzere bütün Avrupa ve dünya suları üzerindeki oyunları; bu suların akışı üstünde belirleyici derecede kontrol sahibi olacak ve söz konusu devletler bu kontrolü, gerektiğinde, komşularına karşı bir silah olarak kullanabilecektir. Evet, bu oyunlara, emperyalist ABD ve Siyonist İsrail devleti de dahildir. Bizler, DSİ"nin "temiz enerji kandırmacası ile duyurduğu Türkiye"de 1000"i aşkın HES başvurusunu tanımıyor, bu inşaatlarda yaratılacağı iddia edilen istihdam ile akarsularımızın karşı karşıya getirilmesini reddediyoruz. Çünkü toplumu yanıltan bu çağrıların gerisinde halkların ve canlı yaşamın temel gereksinimi suyun, bir piyasa malı haline getirilmesi olduğunu ve bu masallar ile akışına müdahale edilen akarsuların artık akamayacağını ve ondan yararlanan canlılara yaşam kaynağı olamayacağını, ondan beslenen toprağın kıraçlaşacağını, tuzlanacağını ve giderek çölleşeceğini biliyoruz.
Biz, halklar olarak, ikisinden birini değil hem suyumuzu hem aşımızı talep ediyoruz. İşte bu yüzden suların;
silah olarak halklara döndürülmesine,
Fırat, Dicle, Ilısu, Munzur, Yeşilırmak, İkizdere, Papart, Hemşin başta olmak üzere Türkiye, Irak, Suriye, Avrupa ve dünyadaki diğer nehirlerin sularını başka havzalara aktarmak için yapımı planlanan ve yapılmakta olan tüm HES (Hidroelektrik Santralar) ve ticari baraj uygulamalarına karşıyız.
Bu nedenle, diyoruz ki:
Sularımızı ne AB, ne de Türkiye bürokratları, kısaca "su tüccarları" yönetemez. Çünkü su, yalnızca insanlık için değil, canlı ve cansız tüm doğa için vazgeçilmez doğal varlıktır. Doğal bir varlık olan suyun kullanımı ve korunması ile ilgili kararlar ise suyu bütün canlı ve cansızların yararına kullanmaya devam etme iradesini gösterebilecek halklar tarafından alınabilir. O halklar ki, ticari baraj ve HES"ler ile akarsuların tutuklanışına ve suların kendi havzalarının dışına taşınmasına karşı mücadelesini, sular özgürleşene kadar sürdürecektir ve aynı kararlılıkla evlerine, tarlalarına zorla takılmaya çalışılan kontörlü (ön ödemeli) su sayaçları da dahil su hizmetlerinin ticarileştirilmesine karşı mücadelesine de sonuna kadar devam edecektir.
SUYUN TİCARİLEŞTİRİLMESİNE HAYIR PLATFORMU Bileşenleri ve Destek Bildirenler.
DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası, DİSK/Dev Sağlık-İş Sendikası, DİSK/Dev Madensen
DİSK/Genel-İş Sendikası, KESK/SES Genel Merkezi, KESK/Eğitimsen İst. 2 Nolu Şube
KESK/Tarım Orkam Sen İst. Şubesi, KESK/Tümbelsen İst. 4 Nolu Şube,KESK/Yapı Yol Sen İst. Şubesi, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, TMMOB/Çevre Müh. Odası G.M., TMMOB/Ziraat Müh. Odası G.M., TMMOB/Gıda Müh. İst. Şubesi., TMMOB/Orman Müh. İst. Şubesi. TTB/İstanbul Tabip Odası. Yukarıda isimleri yazılı bulunan Serbest meslek Odaları STÖ"ler ve sendikalar da suyun ticarileştirilmesine karşı duruşlarını belirtiyorlar. Çaylar, nehirler, dereler maşallah önlerine ne gelirse ticarileştirmek için ellerinden gelen gelmeyen ne varsa ticarileştirip satacaklar savacaklar. Nasıl Doğu Karadeniz"de buldukları derelere HES"ler kuracaklarsa şimdi de allem edecekler kalem edecekler nerden bir damla su aksa onu hemen ticarileştirip bize katlı katlı satacaklar. Artık yüzümüze gözümüze kirden pasaktan da bakılmaz. İçmek için veya yemek yapmak için bir bardak suyu bulursak böbreklerimiz bize nasıl dua ederler anlatamam. Aman dikkat edelim sevgili okurlarım bu eleştiriyi gerçektende de dikkate alalım. Yoksa susuzluktan kırım kırılacağız. Bir banak bebelere mama yapmaya bir kaşık su bulamazsak nice olur halimiz varın gerisini siz düşünün.Saygılarımla