TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Güniz Sokak'taki evinde görüşüyor. Demirel, komisyon üyelerine 'İşiniz fevkalede zor, Sorularınıza 3 saate cevap vermeyi umuyorum. Meclis'in şanına yakışır bir çalışma yapacağınızı düşünüyorum' dedi..
İşte o sorulardan birkaçı:
Darbelerin mağduru, 28 Şubat sürecinde darbecilerle nasıl paralel hareket etti?
12 Eylül darbesi öncesinde yeterli istihbari bilgi geldi mi?
Bugün geriye dönük baktığınızda darbeleri önleme imkânı var mıydı?
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, "Herkesin soracak sorusu var. Ancak Cumhurbaşkanımızın konumu, bizleri misafir edeceği mekan, uzun süreli sohbet etme imkanı vermeyebilir. O nedenle sınırlı soru sormak şeklinde değerlendirilecektir; ancak doğaçlama bir görüşme olacağı için farklı gelişmeler de olabilir." dedi.
Öte yandan 28 Şubat süreci ve 27 Nisan E- muhtırasını araştıran komisyon önümüzdeki hafta 10 günlük süreçte İstanbul'da çalışmaları sürdürecek ve önemli isimleri dinleyecek.
"Eski Başkan Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, Recai Kutan, Cavit Çağlar, Mustafa Kalemli, Hüsamettin Cindoruk, Hasan Celal Güzel, Hüsamettin Özkan, Hasan Ekinci. Mehmet Ağar, Nahit Menteşe, Meral Akşener'i alt komisyon olarak dinleme kararı alındı.
Komisyon yasal izinleri aldıktan sonra cezaevinde Mehmet Ağar'ı dinleyip bilgisine başvuracak.
Komisyon, bu siyasileri dinledikten sonra süreçlerle ilgili olarak dönemin askeri görevlilerini de dinleyecek.