Özellikle lojistik sektörünün ağır darbe aldığını belirten Başkan Savaş, ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in çalışmaya başlamasıyla da kentteki işsizliğin arttığını anlattı.
Gazetecilere bölgedeki gelişmeleri değerlendiren ve Suriye'de devam eden iç savaşın Hatay'a yansımasının çok olumsuz olduğunu belirten Belediye Başkanı Savaş, "Son 4 yıldır Hatay çok yoruldu" dedi. Suriye'de yaşananların Hataylılar'ı çok üzdüğünü ve bunun en büyük nedeninin de insani sebepler olduğunu kaydeden Savaş, "Özellikle Suriye deki insanlar çoğu bizim akrabamız. Yani burada ne kadar renk görürseniz görün o renklerin karşılığını orada bulabilirsiniz hem de kan bağı olanları görürsünüz. İnsanların bağları var. Tabi ki orda ki bütün sıkıntıların bize yansımaması mümkün değil. Bu yansıma bizi psikolojik olarak üzmüş durumda" diye konuştu.
'LOJİSTİK SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINDA'
Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapılarından biri olan Hatay'da ekonominin iç savaş nedeniyle ağır darbe aldığını belirten Savaş, en çok etkilenen sektörlerin başında da lojistiğin geldiğini söyledi. Hatay'ın, İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük lojistik filosuna sahip olduğunu ifade eden Savaş, son yıllarda kentte TIR'ların satılmaya başladığını kaydederek şunları söyledi:
"Üretilen ve nakledilen ürünlerin belki denizle taşınması kolaydır taşınmasında bir sıkıntı yoktur. Ama bizim ürettiğimiz özellikle narenciye sektörü serbest sektördür. Ortadoğu'daki payının çok düştüğünü, yüzde 5'lere, 10'lara düştüğünü görüyoruz. Bununla birlikte lojistik sektörümüz durma noktasında. Türkiye'de lojistik sektörünün yüzde 11'i Hatay'da, yani biz İstanbul'dan sonraki en büyük TIR sayısına sahip.10 bin civarında TIR'ımız var. Bu TIR'larımızın çoğu satıldı. Ortadoğu'ya sefer yapılamadığı için de şu anda TIR sahiplerimizin hepsi boş."
'TURİZM DARBE YEDİ'
Suriye'deki iç savaşın turizmi olumsuz etkilediğini ifade eden Savaş, şöyle devam etti:
"Turizm sektörümüz çok darbe yedi. Yani hem Antakya merkezli olsun hem İskenderun merkezli olsun iç ve dış turistler gelmek istemiyor. Hatay'ı sanki Suriye ve Ortadoğu'daki, Irak gibi savaşın ortasına geliyorlarmış gibi düşünüyorlar. Bununla birlikte bizim özellikle çantacı olarak tabir ettiğimiz Ortadoğu'dan buraya, buradan Ortadoğu'ya giden günlük insanlar vardı, alışveriş yapıyordu. Bu küçük esnafın yüzünü güldürüyordu, birçok insana da iş kapısı açıyordu. Bunlar gelip otellerde kalıp yemek yiyorlardı çeşitli ihtiyaçlarını gideriyordu bundan da mahrum kaldık."
SURİYELİLER ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentte her gün artmaya devam eden Suriyeliler'in son 1.5 yıldır çalışmaya başladığını bunun da Hatay'daki işsizliği artırdığını söyledi. Suriyelilerin sigortasız ve düşük ücretle çalıştığını, bunun da işverene yaradığını ifade eden Savaş, şöyle konuştu:
"Özellikle 1.5 yıldır bizim işyerlerimizde Suriyeliler çalışmaya başladı. Bizim işte 400-500 TL haftalık alıp sigortalı olan gençlerimizin yerine 150 TL'ye falan çalışıyorlar. İşini Suriyelilerle bölüşmek zorunda bu arkadaşlarımız hem üçte bir veya yüzde 50 fiyata çalışmak zorunda kalıyor, aynı zamanda sosyal güvencesi de kayboluyor. Gelen insanlar sigortasız çalışmayı kabul ediyorlar. İşveren de kolaya kaçıyor. Bunların dışında en çok benim gördüğüm Reyhanlı'da 7 tane ticarethanenin 3 tanesi Suriyeli. Antakya'da da var, Kırıkhan'da da var. Şimdi bunların vergi konusunda daha da açık durumları var. Bunlar işyeri açıyor, bizim küçük esnafımızın da iş yeri açması azalıyor. Tabi rızkı veren Allah ama o toplumda da belli bir rızık oranı var. Onun paylaşım sayısı artıyor. Bütün bunlar bizi ekonomik açıdan sıkıntıya soktu."
'ÇOK ŞÜKÜR FİTNE GİRMEDİ'
Başkan Savaş son olarak, Hatay'da çok güzel bir kardeşlik ortamı olduğunu belirterek, "Toplumlar arasına fitne girdiği zaman düzeltmek yüz yılları alır. En büyük çabamız o fitnenin buraya girmemesiydi. Çok şükür 4 yıl zarfında bunu başarabildik. Hatay bu durum yüzünden çok saygın bir duruş sergiledi. Bu saygın duruşu hiçbir il bizim ki gibi sergileyemedi. Her yerde büyük çaplı olaylar oldu. Hatay'da birbirini zedeleyecek, burada ki birbirimize karşı bakış açımızı etkileyecek herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bu da bizim Hatay'ın zihin zenginliğinden dolayı oluşuyor" diye konuştu.
YÜZDE 15'İ SURİYELİ
Suriye'nin tam karşısında bulunan Hatay, iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin en çok yaşadığı kentlerden biri. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre nüfusu 1 milyon 503 bin olan Hatay'da 245 bin Suriyeli yaşıyor. Bu rakamlara göre toplam 1 milyon 748 bin kişinin yaşadığı kentin yüzde 15'ni Suriyeliler oluşturuyor. (DHA)