Susadım çeşmeye

Samsun İlkadım İlçesi Derecik Mahallesi'nde bulunan ve 200 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi "Koca Çeşme", kültürel değerlerimize nasıl sahip çıktığımıza bir örnek olarak karşımızda duruyor

1800'lü yıllarda Selanik'ten göç eden ve İlkadım İlçesi Derecik Mahallesi'ne yerleşen Rumlar tarafından yapıldığı tahmin edilen, tarihi Koca Çeşme'ye sahip çıkan Derecik Mahallesi sakinleri 2006 yılında çeşmenin koruma altına alınması için İl Turizm Müdürlüğü'ne başvurmasına rağmen, tarihi eser statüsünde ki çeşmeyle müdürlük 4 yıl sonra ilgilenebildi.

ÇAKIR KONUYA DUYARSIZ KALMADI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Çakır'ın gündeme taşıdığı ve TBMM'ye sunduğu soru önergesine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın cevap vermesiyle birlikte, 200 yıllık tarihi Koca Çeşme'nin kaderine terk edildiği ortaya çıktı.

ÇALIŞMALAR 4 YIL SONRA BAŞLADI

Bakan Günay'ın soru önergesine verdiği cevaba göre olay şöyle gelişiyor; Yaklaşık olarak 200 yıl önce yapıldığı tahmin edilen Koca Çeşme aradan geçen zamana fazla dayanamayıp tahribata uğrayınca, Derecik Mahallesi sakinlerinden bir kişi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne 14 Temmuz 2006 yılında bir dilekçe ile başvurarak çeşmenin tarihi kalıntılarının koruma altına alınmasını istiyor. Bu dilekçe üzerine Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu verdiği kararla bölgede gerekli çalışmanın yapılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne yetki veriyor. Müdürlük Bölge Koruma Kurulu'nun isteği doğrultusunda, Derecik Mahallesi sakininin 2006 yılındaki başvurusundan tam 2 yıl sonra yani 2008 yılında bölgede kazı yapılması için izin veriyor. Fakat müdürlüğün kendi beyanına göre bu kazı bir sene boyunca hava muhalefeti yüzünden gerçekleştirilemiyor. Diğer taraftan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2009 yılında kendisine kurtarma kazısı talep formu gönderilmediği için bölgede kazı çalışmasına izin vermiyor. 200 yıllık Koca Çeşme'nin bulunduğu yerde ancak mahalle sakininin başvurusundan tam 4 sene sonra yani 26 Mayıs 2010 tarihinde tarihi çeşmenin bulunduğu yerde bir günlük kazı çalışması yapılıyor.

HERHANGİ BİR BULUNTU YOK

26 Mayıs 2010 tarihinde bölgede başlayan ve bir gün süren kazı çalışmaları ile ilgili, kazı çalışmalarına katılan Samsun Müze Müdürlüğü uzmanlarından birisinin Samsun Valiliği'ne yazdığı çalışma raporunda, "Çeşme taşlarının olabileceği söylenen noktada hafriyat çalışmasının 25 metrekarelik bir alanda gerçekleştirildiği, çalışmalar sonucunda 1,5 metre derinliğe inildiği, burada ise sonraki yıllarda yapılmış olan çeşmenin etrafındaki beton döşemeye rastlanıldığı, çeşme taşlarıyla ilgili herhangi bir buluntuya rastlanılmamıştır" denildi.

TARİHİ ÇEŞMENİN ALTINDA DEFİNE Mİ VARDI?

İşin daha da vahim bir yönü bulunuyor. Derecik Mahallesi sakinlerinin ifadelerine göre 200 yıllık tarihi çeşme bir gecede dümdüz edildi. İddiaya göre 2007 yılında dönemin Yeşilkent Belediye Başkanı tarafından verilen talimat doğrultusunda bir gece bölgede yapılan kazı çalışmasından sonra çeşme dümdüz edilmişti. Bazı köylüler tarihi çeşmenin altından define çıktığını iddia ederken, bazı köylüler ise tarihi Koca Çeşme'nin duvarlarının molozlar şeklinde Atakum İlçesi'ne döküldüğünü söylüyorlar.

Zekeriya FIRAT

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GENEL Haberleri