Doğduğumuz günden itibaren ömrümüzün sonuna kadar yiyebileceğimiz en temel gıda maddesi süttür. Vücudumuz için önemli olduğunu bildiğimiz bu içecekle ilgili her gün daha başka yepyeni bilgiler ediniyoruz. Kendisi başlı başına bir mucize olmasının yanı sıra sütten üretilen yoğurt, peynir, kefir, ayran gibi yiyeceklerin de artık insan vücudu için vazgeçilmez olduğunu biliyoruz. İç hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, en değerli vitamin kaynaklarından sütün faydalarına dikkat çekiyor.
EN DEĞERLİ VİTAMİN KAYNAĞI
Beslememizin üç temel ası olan yağ, karbonhidrat ve proteini birlikte ve yeterli dozda içeren en kıymetli yiyeceklerin başında süt gelir. Bununla birlikte çok yararlı mineraller olan kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından çok zengindir. Aynı zamanda B2, B12, C, D, K ve A vitaminlerinin de en değerli kaynaklarından biridir ve aslında sütün%87'e yakını sudur. Yani sütün içindeki bütün maddeler organizmanın sağlıklı yaşaması için yeterlidir.
1 su bardağı süt içtiğimizde ortalama vücudumuza 8 gram protein 13 gram karbonhidrat olacaktır., 8 gram yağ, 290 mg kalsiyum, su, Vit A, B2, B12, D, E, K, elektrolitler (Na, K) girer. Bu sütün ortalama kalorisi 150 civarıdır.
Günde en az 2 bardak süt...
Ulusal süt ve süt ürünlerinin yayınladığı Türkiye'ye özgü beslenme rehberinde yetişkin bireylerin 2-3 porsiyon (200-600 mlt), çocuklar, gebeler, süt veren anneler ve menopoz sonrasındaki kadınların ise 3-4 porsiyon (600-800 mlt) günlük süt tüketmeleri önerilmektedir.