Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, taban arazilerdeki fındık alanlarında, taban suyu sebebiyle kuruma yaşanacağını, bu sebeple 15-20 yıl içerisinde fındık rekoltesinin 150 bin ton civarında azalacağını söyledi.
EKİM ALANI YÜZDE 87 ARTTI
Son 10 yıldır yılda üç kez ürün alınabilen taban arazilerde fındık dikimlerinin sürekli artmasının arz fazlalığına sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, özellikle son 25 yılda gerçekleştirilen dikimlerle Akçakoca'daki fındık alan miktarının yüzde 87 artış gösterdiğine dikkat çekti.
TABAN ARAZİDE RİSK TAŞIYOR
Ancak bu bölgelerde fındık dikiminin taban arazilerde olduğu için önümüzdeki 15-20 yılın risk taşıdığını kaydeden Karadeniz, Bu bölgelerde tesis edilen fındık bahçeleri 12-15 yıl sonra taban suyuna bağlı olarak kurumaya başlıyor. Önümüzdeki 15-20 yıl gibi bir sürede ülkemiz rekoltesinin yaklaşık 150 bin tonluk bir kısmı taban suyu nedeniyle azalacaktır. Ama Akçakoca, Hendek, Kaynaşlı, Gölyaka ve Akyazı ilçelerinin eğimli arazilerinde fındık yetiştiriciliği uzun yıllar ötesine gitmektedir. Doğu Karadeniz'e benzer arazi yapısındaki bu yörelerde de fındık birinci derecede geçim kaynağıdır. Dolayısıyla, iki bölgedeki eğimli arazilerdeki fındık üreticilerinin mevcut durumu korunmalıdır. Hızla taban arazilere yayılan fındık üretimi, bu iki bölgedeki üreticileri zor duruma düşürmüş, ülkemizin üretim dengesini bozmuş, taban arazilerde üretilerek, ihraç edilen ürünler ithal edilir duruma gelmiştir. Dolayısıyla, fındık alanlarının daraltılması ya da alternatif ürünler arayışı, yeni üretim bölgesi olan Samsun, Sinop, Kastamonu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Sakarya ve Kocaeli illerinde yoğunlaştırılmalıdır" dedi.