Gezi Kulübü Rehber Öğretmenlerinden Akın Kayhan, Ayşe Aygün ve Refide Doğan Arslan tarafından düzenlenen geziye öğretmen ve öğrencilerinden oluşan toplam elli kişilik bir ekip iştirak etti. Gezinin ilk gününde Türkiye’nin dördüncü büyük şehir unvanına sahip olan ve 1326 yılında Orhan Bey tarafından Osmanlı’nın Başkenti ilan edilen Bursa’nın tarihi ve doğal güzellikleri gezildi. Bursa gezisinden sonra ekip Balıkesir Şehir Merkezi ve Ayvalık, Cunda Adası, Asos, Şeytan Sofrası ve Yeşilyurt Köyü'nü gezdi. Gezinin üçüncü gününde ise Çanakkale’ye geçen Taflan Yalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekibi Çanakkale merkezini gezdikten sonra, Çanakkale savaşlarının en kanlı muharebelerinin cereyan ettiği, çok sayıda şehitlik, anıt ve mezarlıkların bulunduğu Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park gezildi.
ÖĞRENCİLERİMİZ ÇANAKKALE RUHUNU YAŞADI
Güzel Türkiye'mizin hemen her yerinde gezilecek, görülecek ve ibret alınacak nice harika beldelerin var olduğunu belirten beden eğitimi Akın Kayhan," Fakat bizler bu yerler içinde öncelikle Çanakkale'nin tanıtılması gerektiğini düşündük. Dev bir tarihe sahip olduğumuz halde gençliğimizin milli şuurdan, manevi değerlerinden ve de atalarından biraz da olsa uzaklaştığını görmekteyiz. Gençlerimiz ecdadımızın bizlere emanet etmek için canlarını verdiği bu özgür topraklar üzerinde yaşamakta, ama onların o kahraman ve övülesi ruhlarından bihaber dolaşmakta. Bizde gördüğümüz bu eksiklikten öğrencilerimizi kurtarmak için yapacağımız ilk ve en önemli şeyin, muhakkak Çanakkale'ye yani Gelibolu Yarımadasına gitmek, bir milletin varlık ve yokluk savaşı verdiği o mukaddes topraklara kapanıp, cedilerimizin kalp atışlarına kulak vermek ve bizlere fısıldadıkları şeyleri duymaya çalışmak olması gerektiğini düşündük. Çanakkale Türk tarihinde önemli bir yeri olan tarih sahnelerimizden biridir. Dolayısıyla öğrencilerimizin tarih sahnemizde çok önemli yeri olan Çanakkale ve Çanakkale ruhunu daha iyi idrak ederek, atalarıyla gurur duymalarını, duydukları bu gururla da geleceğe güvenle bakmalarını sağlamak bir öğretmen olarak bizlerin en büyük görevidir. Gezi sonrasında öğrencilerimizin gözünde parıldayan ışığı ve gururu gördükçe bir nebze de olsa bunu başardığımızı düşünüyorum" dedi.
ÖĞRENCİLERDEN DUYGUSAL MESAJLAR
Çanakkale geziden sonra duygularını ifade eden öğrenciler, “Gezinin ilk günlerinde Bursa ve Balıkesir'i gezerken tatil havasında olduk ve dinlenip eğlendik. Fakat Çanakkale sınırları içerine girdikten sonra tarih kokan o topraklardan yükselen şehit kanlarının kokusunu ciğerlerinde hissetmeye başladık, Atalarımızın bu vatanı bize bırakmak için neleri feda ettiklerini yerinde görmenin çok farklı olduğunu gördük. Çanakkale Savaşını hep kitaplardan öğrendiklerimiz bilgilerle tanıdık. Savaşın geçtiği bu toprakları bizzat görmenin çok farklı olduğunu, metrekareye altı bin merminin düştüğü o toprakları bizzat görmenin insanın tüylerini diken diken ettiğini ve nasıl kahraman bir ecdadın torunları olduklarını bir kez daha idrak ettik” dediler.
Köksal ÖNER