TAKVİM

Dursen Özalemdar

26.Aralık.1925 te kabul edilen bir kanunla, o güne kadar Osmanlı ve Türkiye’de kullanılan Hicri ve Rumi takvim kaldırılarak, yerine MİLADİ takvim getirilmiştir.

MİLADİ TAKVİM; bir ismi de GREGORİAN takvimi, Güneş sistemini esas alan, temeli eski Mısırlılara dayanan takvim, İyonlar ve Yunanlılar kanalıyla batıya aktarılmıştır. Romalılar Sezar zamanında, Julyen takvimi olarak düzenlemiş ve kullanmışlardır.

Yeniçağda papa 12. Gregor tarafından yeniden yapılan düzenlemelerle, GREGORYAN takvimi olarak anılmıştır. Günümüzde ise MİLAT takvimi denilmektedir. Milat takvimi Hz. İsa’nın doğuşunu (sıfır) alarak başlangıç kabul etmiştir.

Tarihte ilk Güneş takvimini Mısırlılar, İlk ay takvimini de Sümerliler oluşturmuştur. Güneş takviminde bir yıl, 365 gün 6 saat. Ay takviminde, ayın Dünya etrafında 12 kez dönmesini 12 x 29,5 gün = 354 gün olarak esas almıştır.

Muharrem ayı ve İSLAMİ YILBAŞININ başlangıcı ,  GROGORYAN esasına dayalı duvarlarımızdaki takvimlerin satır aralarından öğreniyor ve takip edebiliyoruz.

 Dini inancımız İSLAM olmasına rağmen, HIRISTIYAN âleminin kullandığı, bir takvim’i kendimize esas almanın, Geçmişte ve günümüzdeki BATILAŞMAK ve BATILI olmak sevdasının göstergelerinden biri olmaktadır.

Önümüzde ayın son günleri YILBAŞI diyerek, duyarlılığı artacak olan ticaret erbabımızın, vitrinlerini  süslenmelerini hep birlikte göreceğiz. Çam ağacı katliamlarını izliyecek. Yılbaşı gecesi için, çerezcilerin önünde kuyruk olanları, Milli ! piyangocuların önündeki yığılmaları,  kutlama için yapılan hazırlıkları yaşacağız. Sokaklara dökülecek nice acayip kutlama aksesuarlarını vitrinlerde, işporta tezgâhlarını müşahede edeceğiz.  Sabaha dek devam edecek TV. Ekranlarında nice programları izleyecek. Saat 12 de birçoklarını yaptıkları taşkınları bağırtı-çığırtı-şampanya patlatma-havai fişek gösterilerini, Müslüman ve Türk olan bir ülke olarak, kendimize rağmen, kendimizi hayretle göreceğiz.

 

İslam’ın mütevazılığine yakışan, sessiz ve sakin, sadece dua, ibadetle ve oruçla, kutlanılan MUHARREM ayı, 1439 üncü Hicri yılı girerken, İslam’ı değerlerin göz ardı edildiği, Grogaryan ve Hıristiyan esaslarına dayalı, TAKVİM-AY İSİMLERİ-GÜN İSİMLERİ-TATİL GÜNLERİ-  ülkemizde, AZINLIĞIN, ÇOĞUNLUGA TAHAKKÜMÜNÜ gösteren uygulamaların, HUKUK adına- ADİL olunulması adına, TÜRK ve MÜSLÜMANLIK adına, yeniden gözden geçirilerek, DOGRU olanın uygulamaya sokulması beklenmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.