"Talat'la temasa geçeceğim"

Lokmacı'da yaşanan kriz nedeniyle İngiltere ziyaretini yarıda keserek dün Güney Kıbrıs'a dönen Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Lokmacı'daki sorunun tekrarlanmaması için KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la temasa geçeceğini söyledi.

Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, dün yaptığı açıklamada, KKTC polisini "sahte" olarak niteleyerek, "polislerin ara bölgeye girmeleri, Kıbrıs sorununun çözümü yönünde başlayan çabaya olumlu mesaj vermiyor" ifadesini kullandı.

"Ara bölgenin ihlalinin sürmesi ihtimaline karşı dönmek zorunda kaldığını" öne süren Hristofyas, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin temsilcileri ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs'taki özel temsilcisi Elizabeth Spehar'la konuyu görüşeceğini de söyledi.

"Ara bölgedeki ihlalden" KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın sorumlu olmadığını ifade eden Hristofyas, "Onun için de hoş olmadığına inandığım bu duruma son vermek için Sayın Talat'la irtibata geçmeye çalışacağım" dedi.

Kapı açılıp kapandı

Lefkoşa'da KKTC ile Kıbrıs Rum kesimi arasında yaya geçişine 3 Nisan'da açılan Lokmacı Kapısı'ndan karşılıklı geçişler başlamıştı.

Kıbrıs Rum yönetimi, Türk polisinin ara bölgeyi 'ihlal" ettiği iddiasıyla aynı gece Lokmacı kapsını kapattı, BM'nin devreye girmesi ve Türk tarafının yoğun girişimleri sonucu saat 23.00'da yeniden geçişlere açıldı.

Lokmacı çatışmanın sembolü

KKTC ile Kıbrıs Rum kesimi arasında yaya geçişine açılan Lefkoşa'daki Lokmacı barikatı, Kıbrıs'ta Türkler ve Rumlar arasındaki "çatışmanın ve bölünmenin sembolü" olarak niteleniyor.

Lokmacı, EOKA'cı Rumların 1956'dan beri Enosis (Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlama hayali) mücadelesinin Kıbrıs'ta yarattığı çatışmanın sembolü olarak görülüyor.

Kıbrıs önce Lokmacı'da bölündü. Lokmacı, yani Ledra caddesi, 1963'de Enosis yüzünden barikatla ayrıldı. 1974'te de Makarios'a karşı yapılan darbeden dolayı Türk tarafı Lokmacı'ya, Rum tarafı da Ledra caddesindeki barikata duvar ördü.

Lokmacı, "Kıbrıs'ı Enosis hedefiyle bölenlerin sembolü" olarak da niteleniyor. Türkleri 1963'teki ortaklık devletinden silah zoruyla dışlayan Rumlardan korunmak için yapılan Lokmacı barikatı, Kıbrıs'ta yapılan ilk barikat olarak tarihe geçti ve bu yüzden Ada'daki bölünmüşlüğün simgesi olarak görülüyor.

Barikat, o dönemin en önemli alışveriş merkezlerinden olan Lokmacı ile Ledra caddesini (Uzun yol) birbirinden ayırdı. Lokmacı Türk tarafında, Ledra caddesi de Rum tarafında kaldı. Kıbrıs gibi, Türk ve Rumların yoğun alışveriş yaptığı çarşı da ikiye bölündü.

Ada'da taraflar 3 ay içinde tekrar görüşecek

21 Mart'ta Ada'da buluşan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, BM'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde 3 ay sonra kapsamlı müzakerelere başlanması ve en kısa sürede soruna çözüm bulunması konusunda anlaştı.

DENGE EĞİTİM Haberleri